Bi2MP_ZMIC Základy mikrobiologie

Pedagogická fakulta
podzim 2012
Rozsah
0/0/2. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Martina Jančová, Ph.D. (přednášející)
Garance
Mgr. Martina Jančová, Ph.D.
Katedra biologie – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martina Jančová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Katedra biologie – Pedagogická fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 20 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/20, pouze zareg.: 0/20
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu by měl být student schopen: - vysvětlit základní termíny používané v mikrobiologii, vyložit hlavní rozdíly mezi jednotlivými skupinami mikroorganizmů, uvést jejich základní taxonomické členění a vyjmenovat jejich typické zástupce;
- popsat jednotlivé pracovní pomůcky používané v mikrobiologické laboratoři a interpretovat jejich specifické funkce;
- připravit kultivační média pro izolaci, růst a uchovávaní mikroorganizmů;
- aplikovat základní mikrobiologické metody (izolace, kultivace a identifikace mikroorganizmů, očkování, mikroskopování mikroorganizmů atd.);
- pochopit důležitost sterilní práce v mikrobiologické laboratoři;
- obecně charakterizovat výskyt mikroorganizmů v životním prostředí (půda, voda), jejich podíl na toku živin v prostředí a jejich význam pro člověka (původci infekčních onemocnění, komenzálové, využití mikroorganizmů v průmyslu a výzkumu, bioremediace)
Osnova
  • 1. Teorie: Bezpečnost práce. Pracovní záznam – protokol. Úvod do mikrobiologie. Mikrobiologie jako vědní obor, její historické milníky a význam v současnosti. Význam mikroorganizmů. Základní členění mikroorganizmů. Základní zásady práce s mikroorganizmy. Popis pracovního náčiní a přístrojového vybavení v mikrobiologické laboratoři. Význam sterilizace a aseptické práce. Praktické úlohy: Sterilizace pracovního náčiní.
  • 2. Teorie: Buňka. Charakteristika prokaryontní buňky. Základy taxonomie bakterií. Typy kultivačních médií. Praktické úlohy: Příprava sterilních kultivačních médií: tekutého (bujón) a ztuženého (agarová plotna, šikmý agar) média pro kultivaci mikroorganizmů.
  • 3. Teorie: Způsoby očkování a kultivace mikroorganizmů. Způsoby izolace a identifikace mikroorganizmů. Praktické úlohy: Očkování, kultivace a izolace (křížový roztěr) mikroorganizmů.
  • 4. Teorie: Mikroskopie a mikroorganizmy I. – zásady práce s mikroskopy, typy mikroskopů (světelný, fluorescenční, konfokální a elektronový), mikroskopické techniky, chyby při mikroskopování, údržba mikroskopu. Praktické úlohy: Pozorování mikroorganizmů ve světelném mikroskopu – morfologie bakteriálních buněk.
  • 5. Teorie: Mikroskopie a mikroorganizmy II. – nativní, fixovaný a trvalý preparát, způsoby barvení mikroorganizmů. Hodnocení morfologie kolonií mikroorganizmů. Praktické úlohy: Pozorování mikroorganizmů ve světelném mikroskopu – barvení mikroorganizmů (barvení dle Grama, atd.).
  • 6. Teorie: Vliv vnějšího prostředí na mikroorganizmy. Buněčný cyklus prokaryont. Praktické úlohy: Metody stanovení počtu buněk v mikrobiální kultuře (stanovení počtu buněk mikroskopickým počítáním, stanovení počtu buněk pomocí kultivačních médií, nefelometrické stanovení počtu buněk).
  • 7. Teorie: Význam bakterií pro člověka I. – patogenní a nepatogenní bakterie, využití mikroorganizmů ve výzkumu. Ekologie mikroorganizmů I. – mikroorganizmy a voda. Praktické úlohy: Orientační stanovení bakteriálního znečištění vody prostřednictvím kultivace psychrofilních a mezofilních bakterií.
  • 8. Teorie: Význam bakterií pro člověka II. - využití bakterií v průmyslu, bioremediace. Ekologie mikroorganizmů II. – mikroorganizmy a půda, mikroorganizmy a potraviny. Praktické úlohy: Izolace půdních bakterií poutajících vzdušný dusík pomocí kultivačních médií. Mikrobiologický rozbor potravin (jogurt) prostřednictvím kultivace. Mikroskopické pozorování bakteriálních kultur izolovaných z potravin (jogurt).
  • 9. Teorie: Biologicky aktivní látky – barviva, antibiotika, vitamíny, růstové faktory. Difúzní metoda. Praktické úlohy: Sledování vlivu barviv a antibiotik na růst mikroorganizmů prostřednictvím kultivace bakterií na agarových plotnách.
  • 10. Teorie: Charakteristika eukaryontní buňky. Buněčný cyklus eukaryont. Kvasinky: jejich význam pro člověka (kvasné procesy, modelové organizmy, patogenní zástupci). Význam kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Praktické úlohy: Kultivace a mikroskopování kvasinek. Saccharomyces cerevisiae v jednotlivých fázích buněčného cyklu. Vitální barvení buněk Saccharomyces cerevisiae – vitální test.
  • 11. Teorie: Úvod do veterinární mikrobiologie. Další mikroskopické organizmy - viry, houby, paraziti.
  • 12. Mikrobiologie v praxi – exkurze na vybrané mikrobiologické pracoviště (bude upřesněno v průběhu semestru).
  • 13. Internetové zdroje, sbírky mikroorganizmů, kontrola protokolů.
Literatura
    doporučená literatura
  • JANDOVÁ, Božena a Ludmila KOTOUČKOVÁ. Praktikum z mikrobiologie. 1. vyd. Brno: Vydavatelství MU, 1996, 67 s. ISBN 80-210-1374-5. info
  • VESELÁ, Mária a Milan DRDÁK. Praktikum z obecné mikrobiologie. Vyd. 2. přeprac. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 1999, 87 s. ISBN 80-214-1305-0. info
    neurčeno
  • NĚMEC, Miroslav a Pavel MAZAL. Cvičení z mikrobiologie. Vyd. 1. Brno: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně, 1989, 201 s. ISBN 8021000910. URL info
  • PAVLASOVÁ, Lenka. Mikrobiologie pro učitele přírodopisu a biologie. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, 2009, 83 s. ISBN 9788072904068. info
  • Vybrané metody v mikrobiologii. Edited by Josef Cudlín. Vyd. 1. Praha: Academia, 1981, 488 s. URL info
  • KOCKOVÁ-KRATOCHVÍLOVÁ, A, G BASAŘOVÁ, Olga BENDOVÁ, Karel BERAN, V BETINA, M BETINOVÁ, P BIELY, V FARKAŠ, Marie HAVELKOVÁ, Z HOLAN, M KAHLER, Marie KOPECKÁ, Arnošt KOTYK, V KOVÁČOVÁ, J LIEBLOVÁ, O MARKOVIČ, E MINÁRIK, Oldřich NEČAS, J ŘIČICA, M SOBOTKA, Augustin SVOBODA, Eva STREIBLOVÁ, Josef ŠANDULA, L ŠILHÁNKOVÁ, Jana SUBIKOVÁ, A TOMŠÍKOVÁ a David VRÁNA. Kvasinky ve výzkumu a praxi. 1. vyd. Praha: Academia Praha, 1986, 379 s. Československá akademie věd. URL info
  • NĚMEC, Miroslav a Dana HORÁKOVÁ. Základy mikrobiologie pro učitelské studium. 3. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1999, 233 s. ISBN 8021020601. info
  • JANDEROVÁ, Blanka a Olga BENDOVÁ. Úvod do biologie kvasinek. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1999, 108 s. ISBN 8071849901. info
Výukové metody
teoretická příprava, laboratorní cvičení
Metody hodnocení
Studenti jsou povinni v průběhu celého semestru navštěvovat jednotlivá laboratorní cvičení (povolena je jedna neomluvená absence). Úspěšné absolvování předmětu je podmíněno kontrolou vyplněných pracovních protokolů vyučujícím. Zápočet je studentům udělen po ústní zkoušce, která má formu diskuze a která zahrnuje krátkou praktickou demonstraci.
Informace učitele
Studenti mohou navštívit: http://www.med.muni.cz/mikroblg/atlas/index_cs.htm http://www.sci.muni.cz/ccm/ http://www.medmicro.info/ http://mikrosvet.mimoni.cz
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2011, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017.