bk2022 Základy výživy ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2020
Rozsah
7/7/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Andrea Horáková (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 14. 2. 9:40–11:20 B11/235, Pá 21. 2. 8:00–9:40 B11/235, Pá 17. 4. 14:40–17:10 B11/235
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk2022/01: Pá 20. 3. 8:00–9:40 C15/207, Pá 27. 3. 8:00–9:40 D33/227 velká zasedací místnost, Pá 15. 5. 8:00–10:30 B11/235, A. Horáková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je vysvětlit základní koncepty oboru výživa. Studenti tohoto kursu získají základní informace a porozumí vztahům mezi výživou a pohybovou aktivitou.
Výstupy z učení
Student po absolvování předmětu bude schopen:
- rozlišit význam makroživin, mikroživin a vody ve výživě člověka
- orientovat se a správně interpretovat základní výživová doporučení pro běžnou populaci
- orientovat se a správně interpretovat základní výživová doporučení pro sportovce v podpoře regenerace, adaptace a sportovního výkonu
- posoudit energetickou bilanci sportovce a doporučit optimální energetický příjem s ohledem na míru sportovního zatížení
- identifikovat základní rizika nedostatečné výživy sportovce
- orientovat se v problematice doplňků stravy
Osnova
  • 01. Základní pojmy o výživě
  • 02. Energetická bilance
  • 03. Sacharidy
  • 04. Proteiny
  • 05. Tuky
  • 06. Vitamíny
  • 07. Minerální látky
  • 08. Voda, tekutinová bilance
  • 09. Sportovní výživa
  • 10. Suplementy
  • 11. Výživa před, během a po výkonu
  • 12. Výživa a cvičení speciálních skupin
  • 13. Výživa v silových a vytrvalostních sportech
Literatura
    povinná literatura
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
    doporučená literatura
  • CLARK, Nancy. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2014, 392 s. ISBN 9788024746555. info
  • Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 8072623184. info
    neurčeno
  • BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2012, xii, 411. ISBN 9781450401616. info
  • BURKE, Louise a Vicki DEAKIN. Clinical Sports Nutrition. 4th ed. Sydney: McGraw-Hill Companies, 2010, xix, 715. ISBN 9780070277205. info
  • BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 531. ISBN 9780736046954. info
Výukové metody
Teoretické znalosti studenti získají na přednášce. Poznatky aplikují v rámci praktických úkolů na seminářích.
Metody hodnocení
- docházka na seminářích (povolena 1 omluvená neúčast)
- zápočtový test na posledním semináři (k postupu ke ZK úspěšnost – 50 %), 1 opravný termín ve ZK období
- 2 odevzdané domácí úkoly
- zkouška písemná – test na PC ve zkouškovém období, 50 otázek (50 bodů), hodnocení (body): A – 50–46; B – 45–41; C – 40–36; D – 35–31; E – 30–26; F – 25 a méně
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2012, podzim 2013, jaro 2014, podzim 2014, jaro 2015, podzim 2015, jaro 2016, podzim 2016, jaro 2017, podzim 2017, jaro 2018, podzim 2018, jaro 2019.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2020/bk2022