Bi4090 Obecná mikrobiologie

Přírodovědecká fakulta
jaro 2007
Rozsah
3/0/0. 3 kr. (příf plus uk plus > 4). Ukončení: zk.
Vyučující
doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc. (přednášející)
RNDr. Ludmila Tvrzová, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc.
Rozvrh
Po 11:00–13:50 A,01026
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
předmět má 13 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Struktura a funkce mikrobiální buňky. Prokaryotická a eukaryotická buňka. Buňka a životní cyklus. Růst a množení mikroorganismů. Binární dělení a diferenciace u bakterií. Vliv vnějšího prostředí na růst a množení mikroorganismů. Výživa mikrorganismů. Energetický metabolismus chemoorganotrofů a chemolitotrofů. Fototrofní bakterie. Regulace metabolismu. Základy genetiky mikroorganismů. Mikrobiální společenstva. Význam mikroorganismů v životním prostředí. Průmyslové využití mikroorganismů. Klasifikace bakterií, kvasinek a mikromycet. Mikrobiální onemocnění. Základy virologie.
Osnova
  • Charakteristika základních skupin mikroorganismů, jejich postavení ve fylogenetickém stromu organismů. Struktura prokaryotické buňky, dělení a diferenciace - sporulace. Pohyb bakteriální buňky. Prokaryotické mikroorganismy - bakterie a archea, struktura a funkce buňky. Systém a fylogeneze bakterií (včetně cyanobakterií - sinic)a archeí - přehled aktuálního přirozeného systému, nejvýznamnější zástupci vybraných taxonů, jejich základní vlastnosti, výskyt a praktické uplatnění. Sinice. Archea. Eukaryotické mikroorganismy - houby (mikroskopické vláknité houby, kvasinky) - struktura a funkce buňky, základy klasifikace, výskyt a význam. Viry - stavba virových částic, životní cyklus virů, nejvýznamnější zástupci a jejich význam. Růst a množení bakterií - životní cyklus prokaryotické buňky, růstová křivka bakterií, kinetika bakteriálního růstu. Vliv faktorů vnějšího prostředí - teplota, tlak, pH, extrémní podmínky, přizpůsobení mikroorganismů, antimikrobní látky, antibiotika a chemoterapeutika, dezinfekce a sterilizace. Metabolismus mikroorganismů - obecné vlastnosti metabolických drah, metabolismus bakterií a archeí, specifika metabolismu proakryotických mikroorganismů. Výživa a energetický metabolismus, anabolismus. Fixace vzdušného dusíku, metanogeneze, produkce sekundárních metabolitů. Chemolitotrofie a fototrofie, bakteriální fotosyntéza. Dědičnost, proměnlivost a přenos znaků u prokaryotických mikroorganismů - základy genetiky bakterií, specifika molekulární biologie bakterií a archeí a jejich význam, přenos genetické informace u prokaryot (plazmidy, transformace, transdukce a konjugace), význam mikroorganismů v genovém inženýrství a biotechnologiích. Účelové chování bakteriální buňky - taxe a quorum sensing. Výskyt a význam mikroorganismů v prostředí, vzájemné vztahy mezi mikroorganismy navzájem a mezi mikroorganismy a vyššími organismy, mikroflóra lidského těla. Mikroorganismy jako původci onemocnění. Faktory virulence a mechanismy překonání ochrany hostitelské buňky. Onemocnění způsobená mikroorganismy. Mikroorganismy v zemědělství a průmyslu - potravinářství, chemický průmysl, odpadové hospodářství.
Literatura
  • KAPRÁLEK, František. Základy bakteriologie. Praha: Karolinum, 2000, 241 s. ISBN 8071848115. info
  • NĚMEC, Miroslav a Dana HORÁKOVÁ. Základy mikrobiologie pro učitelské studium. 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1993, 233 s. ISBN 8021008172. info
  • DEACON, J. W. Fungal biology. 4th ed. Oxford: Blackwell Publishing, 2006, 371 s. ISBN 1405130660. info
  • NESTER, Eugene W. Microbiology :a human perspective [Nester, 1998]. 2nd ed. Boston: McGraw-Hill, 1998, xxxi, 848. ISBN 0-697-28602-9. info
  • Mikrobiologie :pro potravináře a biotechnology. Edited by Ludmila Šilhánková. 2. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1995, 361 s. ISBN 80-85605-71-6. info
  • Alcamo I.E. Fundamentals of microbiology. The Benjamin /Cummings Publishin comp.,Inc., 1994, 916 stran, ISBN 0-8053-0325-1
Metody hodnocení
Přednáška, písemná a ústní zkouška.
Navazující předměty
Informace učitele
http://www.sci.muni.cz/mikrob
Výuka podává ucelený přehled základních znalostí z oboru mikrobiologie. Zahrnuje nebuněčné mikroorganismy, prokaryotické mikroorganismy a nejvýznamnější eukaryotické mikroorganismy.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů

Zobrazit další předměty

Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2008 - akreditace, jaro 2011 - akreditace, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2012 - akreditace, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.