Culinaria

RSS

Culinaria je místem se spoustou dobrého jídla a pochoutek. Nahlédněte do mé kuchyně, přečtěte si recepty a třeba i něco zkuste ukuchtit.

Má kuchyně je inspirovaná slunnou Itálií, Jamie Oliverem a časopisem Apetit. Naleznete zde nejen převzaté a odzkoušené recepty, ale i recepty mnou upravené. Nepůjde jen o italskou kuchyni, objeví se zde i jídla česká, francouzská a další, vše doplněné vlastními fotografiemi. Časem přibudou také užitečné tipy a triky pro přípravu chutných jídel.

Bon appétit!

Blog owners: Mgr. Filip Daněk, 172518, Mgr. Jitka Daňková, 173357
Old posts
Category
Blog owners: Mgr. Filip Daněk, 172518, Mgr. Jitka Daňková, 173357
Right to read: anyone on the Internet
Right to post comments: anyone logged in the IS
12. 12.
2009

Filetto di maiale

  • RSS
Interesting | 4 | 4
Mgr. Filip Daněk (CVT FI MU), učo 172518
Secondi di carne
Filetto di maiale – náhled Název: Filetto di maiale
Kategorie: Secondi di carne (Pokrmy z masa, steaky)
Inspirace: Letní grilování
Náročnost: Středně těžké
Počet porcí: 2
Popis: Vepřová panenka

Vepřová panenka je libové, měkoučké a šťavnaté maso. Je výborné na rodinné grilování, stačí nakoupit několik panenek, každou naložit do jiné směsi koření a bylinek, dát na gril a nakonec nakrájet na plátky. Při krájení bude z masa doslova stříkat šťáva a každý se bude oblizovat až za ušima.

V zimě se však grilovat nikomu moc nechce. Naštěstí podobně jako na grilu se dá panenka udělat i na pánvi a v troubě. Příprava je však těžší a výsledek o něco horší, než z grilu, nicméně i tak je chuť znamenitá.

Problém při dělání v domácích podmínkách je ten, že maso je hodně silné. Na pánvi se tedy na povrchu začne připalovat, zatímco uvnitř bude ještě syrové, naopak v troubě se zase dělá pomaleji a lehce se vysuší. Problém jde vyřešit buď kombinací pánve a trouby, nebo rozříznutím panenky na dvě části. Můžete také panenku rovnou nakrájet na medailonky, které se dělají jednoduše, ale věřte, že když se dělá v celku, tak je maso šťavnatější a lepší.

Nákupní seznam

  • Vepřová panenka (obvykle má ±500 g)
  • Chléb
  • Citrón

TIP: Pokud nemáte čerstvý chléb, tak vezměte starší a rozpečte ho v troubě, bude jako právě upečený.

Postup – varianta A

Potřete maso olivovým olejem, okořeňte a lehce osolte. Můžete nechat několik hodin naložené – v takovém případě maso solte až těsně před přípravou. Před začátkem tepelné úpravy by mělo mít pokojovou teplotu, bude se lépe dělat.

Vložte na dobře rozpálenou pánev se silným dnem a opečte ze všech stran, mezi tím si předehřejte troubu na cca 200 °C. Jakmile bude maso opečené (2–4 minuty z každé strany), tak jej vložte do trouby a pečte 5–10 minut.

Před podáváním nakrájejte na plátky. Nezapomeňte pokapat citrónem a pořádně si hostinu vychutnat.

Galerie – varianta A

Servírování na dřevěné desce je velice efektní
Servírování na dřevěné desce je velice efektní.

panenka má být uvnitř narůžovělá
Když je maso uvnitř narůžovělé, tak je akorát.

Postup – varianta B

Narozdíl od předchozí varianty se panenka nemusí dopékat v troubě, stačí ji podélně naříznout. Panenku opět potřete olivovým olejem, okořeňte a lehce nasolte. Každou půlku můžete okořenit jinak, získáte tak více chutí.

Vložte maso na dobře rozpálenou pánev a opékejte 5-6 minut z obou stran. Pokud by bylo i tak zevnitř příliš syrové, tak jej ke konci odstavte a pánev na pár minut přikryjte.

Jako příloha je vhodný chléb, který nepřebije lahodou chuť panenky.

Galerie – varianta B

vepřová panenka je výborná
Vypadá stroze, ale je výborné.

chleba lze natrhat
Proč se obtěžovat s krájením chleba, když jde natrhat?

Not read yet0 commentspermalink
« Crema di mascarpone ai fruti di bosco (28. 10. 2009 00:39) | Ratatouille » (30. 12. 2009 17:19)

No comments have been posted yet.