Moje první setkání s tímto klasickým francouzským venkovským jídlem proběhlo přes plátno kina. Pixar v roce 2007 stvořil báječného myšáka Remyho, který sní, že bude vařit v luxusní restauraci. Jedním z jeho mistrovských kousků je potom právě krásné, poctivé, venkovské zeleninové Ratatouille (vyslovováno "ratatuj").
Kvůli obyčejnému provensálskému pokrmu se v internetových diskuzích pod články (dle pana Drápka, dle Šárky) mnohdy strhnou slovní bitvy o to nejvíce správné a zaručené pravé. Osobně si ale myslím, že co jedno francouzské stavení, to jiný recept, takže pojďte zkusit variantu podle mě.
Hlavní roli v ratatouille hraje zelenina, proto vybírejte krásné pevné lilky s lesklou slupkou beze skvrn, cukety nejlépe menší, papriky pevné, nejlépe kapie, a k tomu pevná, krásně zralá rajčata. Pokud dostanete na ratatouille chuť v zimě, jako já, doporučuji rovnou místo koupených skleníkových rajčat bez chuti použít plechovku s krájenými rajčaty (osobně preferuji značku Valfrutta, vybírat můžete i podle testu pana Cuketky).
|
|
Co se týká koření, nejlepšího výsledku dosáhnete s čerstvými bylinkami pěstovanými za oknem či na zahrádce, ale ani s kvalitním sušeným kořením nic nezkazíte. Například oregano má sušené mnohem koncentrovanější chuť. Bazalka je typická pro italskou kuchyni, ale k rajčatům se skvěle hodí, proto ji přidávám. Pokud chcete recept více francouzský, nahraďte bazalku větším množstvím čerstvé majoránky. Cukr je v receptu použit na dotažení chuti a osvědčilo se mi použít hnědý přírodní třtinový cukr, ať již světlý z ostrova Mauricius nebo nějaký tmavý s melasou. Ale i s obyčejným bílým to jde, jen ho dejte méně, protože je více sladký.
Ratatouille je hodně syté, uvedené množství nasytí 4 malé jedlíky či 3 velké jedlíky. V restauracích můžete vidět použití ratatouille jako přílohy k masu (typicky ke kotletkám).
Nákupní seznam
- 1 lilek
- 2 malé cukety
- 1 větší paprika (nejlépe kapie, červená nebo žlutá)
- 4 střední vyzrálá rajčata nebo 1 plechovku krájených rajčat
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- koření: tymián, rozmarýn, majoránka, oregano, bazalka, sůl, pepř
- 1–2 lžičky krupicového cukru
- 2 lžičky bílého vinného octa (nebo červeného)
Postup
Lilek rozkrojte napůl a vnitřní části posypte solí – vyloučí se tak tekutina a lilek nebude hořký. Tzv. "vypocení lilku" může trvat i 20 minut. Pokud spěcháte, nakrájejte rovnou lilek na kostky (tak 1,5 centimetru, jídlu sluší větší kostky) a posypte solí ty. Než nakrájíte ostatní zeleninu, sůl trochu tekutiny vytáhne.
Pokud máte čerstvá rajčata, nakrojte jim slupku do kříže a vložte je do vroucí vody tak na 1 minutu. Vytáhněte, nechte vychladnout a stáhněte z nich slupku. Poté je nakrájejte na menší kusy. Pokud použijete plechovku krájených rajčat, tato činnost vám odpadá.
Cukety nakrájejte na kolečka či kostky, papriku nakrájejte také na kostky. Pokud nemáte rádi slupku, můžete papriku škrabkou oloupat.
Velkou hlubokou pánev rozehřejte a přilijte trochu olivového oleje, vhoďte cuketu a 5–7 minut opékejte, aby okraje zezlátly a trochu změkla. Vždy po chvíli zamíchejte. Mezitím si nadrobno nakrájejte cibuli a nadrobno nasekejte také česnek.
Opečenou cuketu vyjměte z pánve a dejte do mísy či talíře. Na rozpálené pánvi na troše olivového oleje opečte papriku, stačí jen 3–4 minuty. Mezitím propláchněte lilek pod vodou, a pokud není nakrájený, tak nakrájejte.
Opečenou papriku opět vyjměte z pánve a přidejte k cuketě. Na pánvi tentokrát opékejte za průběžného míchání lilek, ten trvá nejdéle, přibližně 12–15 minut, až než je měkký a ztmavne. Lilek má tendenci nasát více oleje, proto mu dejte do pánve více než ostatní zelenině.
Opečený lilek vyjměte a přidejte k cuketě a paprice. Do rozpálené pánve vsypte cibulku a lehce míchejte až do zhnědnutí. Přisypte česnek a míchejte, než se rozvoní, to potrvá přibližně minutu. Pokud by se česnek dělal déle, mohl by zhořknout. Do pánve přidejte rajčata (ať již z plechovky nebo oloupaná a nakrájená), cukr a vinný ocet, promíchejte a přisypte koření. Ochutnejte a dle chuti případně některé koření přidejte. Vsypte všechnu opečenou zeleninu a pořádně promíchejte, pak za mírného míchání dělejte ještě 3–4 minuty.
Na talíři ratatouille ozdobte čerstvou bazalkou nebo majoránkou a podávejte s křupavými bagetami, ciabattami či čerstvým chlebem.
Dobrou chuť.
Galerie
Božské venkovské jídlo
Díky čerstvé bazalce pokrm z francouzského Nice lehce přeskakuje hranice na italskou půdu
Zimní verze s voňavým čerstvým chlebem, mňam
PS: Pokud toužíte o kouzelných zapečených plátcích zeleniny připravených přesně podle myšáka Remyho z filmu, tak na DVD Ratatouille by měl být v bonusech reálný recept na toto filmové ratatouille od známého kuchaře. Jakmile si DVD koupím, dám vědět:)