bk1219 Introduction to Healthy Nutrition I

Faculty of Sports Studies
Spring 2012
Extent and Intensity
8/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (lecturer)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Department of Health Promotion – Faculty of Sports Studies
Supplier department: Department of Health Promotion – Faculty of Sports Studies
Timetable of Seminar Groups
bk1219/rvs_pr: Fri 2. 3. 15:00–16:20 C15/207, Fri 30. 3. 12:20–14:20 B11/305, Fri 11. 5. 14:30–16:30 E34/203 - seminární místnost, I. Hrnčiříková
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
there are 8 fields of study the course is directly associated with, display
Course objectives (in Czech)
V rámci předmětu se studenti seznámí se obecnými výživovými doporučeními, stanovením výživových dávek pro obzvatelstvo, yákladech složení potravin, principy výroby potravin. Studenti se seznámí s prevencí chorob pomocí výživy, a také specifickými doporučeními pro populační a jiné vybrané skupiny obyvatel.
Syllabus (in Czech)
1. Výživová doporučení, výživové dávky. 2. Složení potravin 3. Energetická hodnota potravin 4. Skupiny potravin, yásady sestavení jídelníčku 5. Složení nápojů, yákladní ingredience, náhradní a umělá sladidla 6. Výživa specifických skupin (těhotné, kojící, kojenci, batolata, děti předškolního věku, děti školního věku, senioři, duševně pracijící, sportovci, jídleníček v provozu na směny) 7. Výživa v prevenci vybraných chorob
Literature
  • WHITNEY, Eleanor Noss and Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. 12th ed. Australia: Wadsworth, Cengage Learning, 2011, A-B, xvii. ISBN 9780538734653. info
Teaching methods (in Czech)
předmět sestává z přednášky a semináře. První a poslední přednáška v semestru je pro studenty povinná. Semináře jsou povinné.
Assessment methods (in Czech)
Pro úspěšné ukončení předmětu je nutné absolvovat závěrečnou písemku s úspěšností min. 80%. V průběhu semestru - docházka do seminářů - povoleny max. 2 omluvené neúčasti. Neomluvená neúčast je důvodem pro nepřipuštění k možnosti ukončit tento předmět. - 3 písemné dílčí testy v průběhu semestru - průměrná úspěšnost min. 75% -vypracování samostatných úkolů - kazuistika - zpracování recenze na 1 webovou stránku o výživě a 1 knihu tematickou
Language of instruction
Czech
Further Comments
Study Materials

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/fsps/spring2012/bk1219