BVHP051 Food Hygiene

Faculty of Medicine
Autumn 2005
Extent and Intensity
1/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc., prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (deputy)
Guaranteed by
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Syllabus (in Czech)
  • Charakteristika předmětu
  • Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
  • Studijní literatura
  • Komprda: Hygiena potravin, MZLU Brno, 1997
  • Neumann a kol.: Chemizace zemědělství, farmakologie a toxikologie, Praha 1990
  • Grieger a kol.: Mikrobiológia poživatín živičíšneho povodu, Bratislava 1991
  • Grieger a kol.: Hygiena mlieka a mliečnych výrobkov, Praha 1990
  • Steinhauser a kol.: Hygiena a technologie masa, Brno 1995
  • Lukášová: Mikrobiologie potravin (praktická cvičení), VFU Brno 1997
Language of instruction
Czech
The course is also listed under the following terms Autumn 2000, Autumn 2001, Autumn 2002, Autumn 2003, Autumn 2004, Autumn 2006, Autumn 2007, Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012.
  • Enrolment Statistics (Autumn 2005, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2005/BVHP051