BVPZ041p Food of Animal Origin - lecture

Faculty of Medicine
Spring 2005
Extent and Intensity
3/0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Prof Ing Ivo Ingr, DrSc (lecturer), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (deputy)
Guaranteed by
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Syllabus (in Czech)
  • Zemědělská produkce surovin a potravin živočišného původu. Hlavní produkční vertikály, jejich aktuální stav a perspektivy. Zpracovatelské obory obory. Genetické, intravitální, pre- a postmortální vlivy na jakost surovin a potravin živočišného původu. Hlavní abiotické a anabiotické metody zvyšování údržnosti či trvanlivosti potravin živočišného původu. Zdravotní rizika z konzumace surovin a potravin živočišného původu a možnosti eliminace těchto rizik. "Welfare" a jeho uplatňování v chovech zvířat a při zacházení s nimi ve vztahu ke kvalitě produktů. Hygiena při získávání syrového kravského mléka. Hodnocení jakosti syrového kravského mléka. Mikroorganismy a somatické buňky v syrovém kravském mléce. Složení a vlastnosti mléka. Sortiment, technologie a kvalita konzumních mlék. Sortiment, technologie a kvalita sýrů sladkých a kyselých. Sortiment, technologie a kvalita kysaných mléčných výrobků. Sušené mléko, kondenzované mléko a zmrazené mléčné výrobky. Druhy jatečných zvířat a principy technologie jejich zpracování. Bourání hovězího, vepřového, telecího a ovčího masa a jeho kulinární a technologické uplatnění. Sortiment, technologie a hodnocení masných výrobků. Zpracování a hodnocení živočišných potravních tuků. Jateční zpracování drůbeže, kulinární úprava drůbeže, sortiment a hodnocení výrobků z drůbežího masa. Hodnocení konzumních vajec a vaječných výrobků. Hodnocení konzumních vajec a vaječných výrobků. Sortiment a hodnocení sladkovodních a mořských ryb a rybích výrobků. Druhy včelího medu a jeho hodnocení. Biopotraviny živočišného původu.
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
Listed among pre-requisites of other courses
The course is also listed under the following terms Spring 2000, Spring 2001, Spring 2002, Spring 2003, Spring 2004, Spring 2006, Spring 2007, Spring 2008, Autumn 2008, Spring 2009, Spring 2010, Spring 2011, Spring 2012, Spring 2013, Spring 2014, Spring 2015, Spring 2016, Spring 2017, Spring 2018, spring 2019, spring 2020, spring 2021, spring 2022, spring 2023, spring 2024, spring 2025.
  • Enrolment Statistics (Spring 2005, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2005/BVPZ041p