HIB0442 Culture-History of Wine

Faculty of Arts
Autumn 2016
Extent and Intensity
2/0. 4 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
Teacher(s)
Mgr. Martin Markel, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.
Department of History – Faculty of Arts
Supplier department: Department of History – Faculty of Arts
Timetable
Wed 14:10–15:45 M21
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 80 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/80, only registered: 0/80, only registered with preference (fields directly associated with the programme): 0/80
fields of study / plans the course is directly associated with
there are 13 fields of study the course is directly associated with, display
Course objectives
history of wine like the fenomen of culture
Syllabus
  • wine in the world, wine in Europew, wine in Moravien, South Moravien
Literature
    required literature
  • KRAUS, Vilém, Vinitorium historicum. Praha 2009.
  • JOHNSON, Hugh, Příběh vína. Praha 2008
  • FROLEC, Václav. Vinohradnictví : kapitoly z dějinného vývoje od minulosti do současnosti na Moravě a v Čechách. Vyd. 1. V Brně: Blok, 1973, 297 s. URL info
    recommended literature
  • Dějiny vinařství na Moravě. Sborník příspěvků z konference, uspořádané ve dnech 16. – 17. září 2005 ve Slavkově u Brna. Brno 2005.
  • HANÁK, Josef, Dějiny vinařství v Bzenci. Kulturně-historický nákres. Uherské Hradiště 1922.
  • STEVENSON, Tom, Světová encyklopedie vín. Unikátní průvodce víny celého světa. Praha 1999.
  • MARKEL, Martin: Počátky klasifikace vín a organizace trhu vínem na Znojemsku v 19. století (aneb k hospodářské politice na Moravě). In: Historik na Moravě, Eds. Ambrožová, H. – Chocholáč, B. – Jan, L. - Pumpr, P. Brno 2009, s. 341-349.
  • HEYMANN-LÖWENSTEIN, Reinhard, Terroir. Weinkultur und Weingenuss in einer globalen Welt. Stuttgart 2009.
  • JOHNSON, Hugh – ROBINSON, Jancis, Světový atlas vína. Praha 2002.
  • ŠTĚPÁNEK, Václav, Tradice pěstování vína. In: Hustopeče: město uprostřed jihomoravských vinic (Eds. Jan, Libor – Nezhodová, Soňa). Hustopeče 2010, s. 673-734.
  • KILIÁN, Jan (Eds.), Trpké býti zdá se? : víno a vinařství v českých zemích ve středověku a v raném novověku : sborník příspěvků z konference konané v Mělníce 2.-4. dubna 2008. Mělník 2009.
  • BURKE, Peter, Co je kulturní historie? Praha 2011.
  • DOMINÉ, André, Víno. Praha 2005.
  • WOOD, Ellen Meiksins. Původ kapitalismu : delší pohled. Translated by Rudolf Převrátil. [Praha]: Svoboda Servis, 2011, 177 s. ISBN 9788086320700. info
Teaching methods
lecturs and discusion
Assessment methods
Oral colloquium aimed at checking the student’s ability to connect relevant facts into logical relations.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course is also listed under the following terms Autumn 2011, Autumn 2012, Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2017, Autumn 2018, Autumn 2019.
  • Enrolment Statistics (Autumn 2016, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/phil/autumn2016/HIB0442