CORE085 Jíst a být

Faculty of Arts
Autumn 2024
Extent and Intensity
2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
Teacher(s)
doc. PhDr. Radim Brázda, Dr. (lecturer)
Guaranteed by
doc. PhDr. Radim Brázda, Dr.
Department of Philosophy – Faculty of Arts
Supplier department: Department of Philosophy – Faculty of Arts
Timetable
Tue 14:00–15:40 M21, except Mon 18. 11. to Sun 24. 11.
Prerequisites
TYP_STUDIA ( BM ) && FORMA ( P ) && !( PROGRAM ( B - PH_ ) || OBOR ( FBPHpV ))
The course is open to students in the full-time Bachelor's and five-year Master's cycle, except for the Philosophy programme.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
The capacity limit for the course is 100 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 93/100, only registered: 60/100, only registered with preference (fields directly associated with the programme): 0/100
Course objectives
Cílem kurzu je seznámit studenty s historií a současností filozofických reflexí jídla a pojídání. V reprezentativním průřezu přiblíží filozofické reflexe různých dimenzí a podob lidského jednání a chování, která jsou v průběhu dějin nedílně spjata se snahami člověka zajistit výživu. Filozofické reflexe mají podobu teorií jídla a výživy, dietetiky, variací gastrosofie či etických teorií, které se týkají forem a druhů výživy. Kurz si klade za cíl předložit systematické základy gastrosofie.
Learning outcomes
Student bude po absolvování kurzu schopen popsat, shrnou a vysvětlit základy gastrosofie. Bude schopen identifikovat základní škálu problémů, které reflektuje filozofie výživy, jídla a pojídání. Získá základní přehled o filozofických teoriích jídla a typologii problémů spjatých se snahami člověka zajistit si v průběhu dějin výživu. Motivovaný student pochopí, proč je člověk to co jí.
Syllabus
  • 1) Genealogy of dietetics in ancient Greece (Plato's underestimation of the art of cooking, Aristotle's objections to vegetarianism, Pythagorean doctrine of nutrition, Epicurus' joy of the stomach, Seneca's asceticism) 2) Philosophical theories of food and dietetics in the history of philosophy (from Hippocrates, Stoics, Epicurus through John Cassian, Ficino to Georg Simmel) 3) Philosophical theories of food in the present (Elias Canetti, Norbert Elias, Peter Singer, Harald Lemke) 4) Food and dining as a socializing practice, communal aspects of eating, the establishment of a socializing architecture through the provision of food and the organization of communal eating 5) Motives of eating and food in Christianity (the problem of perichoresis and the Eucharist) 6) Anthropophagic practices or food as revenge and reverence 7) Hungry belly and its ears - Rabelais as a philosopher of food 8) Philosophical dimensions of food and eating in Shakespeare's plays - food excesses 9) Man is what he eats (Jakob Moleschott's physiology of food and food as the basis of the philosophy of the future in  Ludwig Feuerbach) 10) The belly of philosophers - Kant and Nietzsche as eaters, dieticians and theorists of food and eating 11) Hunger and food scarcity as a philosophical and ethical problem; food ethics and social injustice - food and food from the perspective of bioethics 12) Philosophical reflections on Food and Eating (Daniel Spoerri, Peter Greenaway, Jan Švankmajer)
Literature
  • The Routledge handbook of food ethics. Edited by Mary C. Rawlinson - Caleb Ward. First published. London: Routledge, Taylor & Francis Group, 2017, xvi, 452. ISBN 9781138809130. info
  • Theorien des Essens. Edited by Kikuko Kashiwagi-Wetzel - Anne-Rose Meyer. Erste Auflage. Berlin: Suhrkamp, 2017, 459 stran. ISBN 9783518297810. info
  • LEMKE, Harald. Ethik des Essens : Einführung in die Gastrosophie. Neuausgabe. Bielefeld: Transcript, 2016, 588 stran. ISBN 9783837634365. info
  • GOLDSTEIN, David B. Eating and ethics in Shakespeare's England. First published. Cambridge: Cambridge University Press, 2013, xiii, 280. ISBN 9781107039063. info
  • SLOTERDIJK, Peter. Sphären : Makrosphärologie. 1. Aufl. Frankfurt am Main: Suhrkamp, 1999, 1013 s. ISBN 3518410547. info
Teaching methods
Frontal lectures, discussions, debates.
Assessment methods
A colloquium in the form of a written reflection/essay on a given topic of 3 600 characters.
Náhradní absolvování
The course is not intended to be taken in alternative forms.
Language of instruction
Czech
Further Comments
Study Materials
The course is taught annually.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/phil/autumn2024/CORE085