19. 4. 2017 16:21nové
Dobrý den, zdravím všechny členy akademické obce LF a těším se na Vaše dotazy/příspěvky.
25. 4. 2017 11:35nové
Dobrý den, vážený pane profesore. Ve své odpovědi stran SIMU jste zmínil odhadované roční provozní náklady SIMU na cca 12 mil. Kč. Existuje, prosím, obecná rozvaha dopadu SIMU na rozpočet LF v období udržitelnosti projektu? Tyto náklady (též personální?) se "přenesou" z ústavů a klinik? Předpokládáte, prosím, též částečné komerční využití kapacit SIMU a v jaké míře? Velmi děkuji za odpověď.
25. 4. 2017 13:41nové

Děkuji za dotaz. Jak vidět, projekt SIMU přitahuje pozornost ještě v době předcházející vlastnímu doručení rozhodnutí o přidělení projektu (předpokládá se do letních prázdnin), což je velmi dobře.
Na úvod bych zopakoval, že se jedná o strategický projekt LF MU, který byl současným vedením LF dlouhodobě diskutován, prezentován a pečlivě byla projektová žádost připravena, což se projevilo v celkovém skoŕe. Vše ve spolupráci s vedením MU a za spolupráce dalších fakult MU, nezapomínejme, že byť malým podílem, ale přesto, jsou na projektu účastny další fakulty MU.
Již nyní dostávám řadu blahopřejných emailů či telefonátů od kolegů či kolegyň mimo LF i mimo Brno, že se jedná o průlomový projekt pro rozvoj brněnské LF.

Další náklady v období udržitelnosti budou v několika oblastech:
1) Náklady na technický personál - po ukončení projektu budou muset být hrazení i technici, kteří se budou starat o technickou stránku simulátorů a simulační výuky. Podle rozsahu půjde cca o 2 FTE. Finančně se jedná asi o 1,5 mil. Kč/rok.
2) Náklady na provozní materiál, cestovné, služby - jsou odhadované na cca 0,9 mil. Kč/rok.
3) Náklady na údržbu a opravy simulační techniky - podle statistik od existujících simulátorů by měly opravy simulátorů být v ročním objemu cca 1 až 2 mil. Kč/rok (na začátku bude menší, s časem poroste), tj. průměrně 1,5 mil. Kč/rok v období 10 let.
4) Další doposud neodhadnutelnou položkou jsou náklady na řízení centra a jeho administraci - to teď nedokáži při nejlepší vůli přesněji odhadnout. Bude velmi záležet, jakou koncepci bude chtít fakulta v SIMU realizovat. Položka může činit 1-2 mil. Kč/rok (velmi hrubý odhad).
5) Nezanedbatelnou a neodhadnutelnou položkou jsou odpisy - protože simulátory budou nakoupeny z projektu, nebudou jejich odpisy tvořit FRIM. Pokud je budeme chtít po ukončení životnosti obnovit, budeme muset najít náhradní zdroj jejich financování místo odpisů (nebo nový grant/projekt).

Financování bude hlavně z příspěvku na vzdělávací činnost, případně FPP, již od prvních měsíců je třeba pracovat na komerčním využití SIMU po skončení udržitelnosti projektu. Toto bude jednou z priorit.
Nezastírám, že celá logistika a dlouhodobé financování projektu bude velmi náročné. Ale pokud chceme být fakultou moderní, vychovávající další generace lékařů v dynamicky se měnící medicíně, nemůžeme být defenzivní a výzev se bát. Věřím, že prosperující společnost, kterou Česká republika bezesporu je, si uvědomí, že výchova zdravotníků je důležitá a že i financování na LF narovná.