Specifické dotazy - Fakulta sociálních studií - Diskusní fórum k přijímacímu řízení 2015 - Discussion forum
Petra Rupová,
Počet uchazečů
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda po 28. 2. bude někde k nalezení statistika s počtempodaných přihlášek do konkrétních oborů resp. kombinací. Jelikož se každý rok
mění percentil posledního přijatého, nerada bych něco riskovala. A myslím, že
zveřejněný počet uchazečů by docela pomohl. Děkuji za odpověď
Nebývala a pochybuji, že ji někdo bude dělat. Ani ze změny počtu přihlášených
nelze totiž dovozovat hranici, která bude z principu stanovena až ex post
(nikoliv podle počtu uchazečů, ale podle jejich výsledků). Percentily testů NSZ
totiž nejsou výpovědí o výsledcích uchzečů na konkrétní obor, ale o výsledcích
všech testovaných za celý rok (jde o škálu ordinální, nikoliv poměrovou).
nelze totiž dovozovat hranici, která bude z principu stanovena až ex post
(nikoliv podle počtu uchazečů, ale podle jejich výsledků). Percentily testů NSZ
totiž nejsou výpovědí o výsledcích uchzečů na konkrétní obor, ale o výsledcích
všech testovaných za celý rok (jde o škálu ordinální, nikoliv poměrovou).
kompresor
- Re: Počet uchazečů
Hezký den, pouze potvrdím slova p. Malého. Žádná taková statistika se nedělá a bylo by to opravdu zbytečné. Korelace mezi počtem uchazečů a percentilem po přijetí není přímo úměrná. Nadto, fakulta nezveřejňuje ani jen předpokládané počty zapsaných s rozdělením na obory, pouze na programy. Takže je sice hezké, že byste viděla, že na program Humanitní studia se hlásí 500 uchazečů, ale nevědela byste, kolik z nich na který obor konkértně (program HS viz https://is.muni.cz/prihlaska/info?op=n;utyp=BM;beh=999;beh=1026;beh=1009;beh=1031;ufak=1423;uprog=1102 )
18. 2. 2015 07:47.59, Mgr. Zuzana Uhlárová (StudO RMU), učo 238351- Re: Počet uchazečů
Chápu jak fungují testy NSZ, první polovinu už mám za sebou, ale obávám se jen, že druhá se mi tak dobře nepovede a čekat až do června, je trochu stresující. Vím, že počet uchazečů a jejich percentily nejsou přímo uměrné, přesto bych řekla, že pokud bych věděla, že se na mnou preferovaný obor hlásí o 100 uchazečů více, zvýší se i percentil a já bych se měla snažit. Každopádně Vám velmi děkuji za odpověď
18. 2. 2015 09:00.02, , učo- Re: Počet uchazečů
jJenomže to doopravdy nekoreluje. Viz také loňská statsitika na http://is.muni.cz/do/rect/metodika/stud/prijriz/zpravy/podminky/ Na jeden z Vašich oborů se hlásilo 97 studentů, přijímačky absolvovalo 88, přijali 54, poslední přijatý měl výsledek 120. Na další z Vašcih oborů se hlásilo také 97 uchazečů, zkoušky absolvovalo 90, přijali jsme 51 a poslední přijatý měl téměř 160 percentil. Odychlky v počtu přihlášených jsou pouze v rádech jednotek, ne stovek uchazečů.
18. 2. 2015 09:30.42, Mgr. Zuzana Uhlárová (StudO RMU), učo 238351
Petra Rupová,
Já samozřejmě neporovnávám různé kombinace. Jde mi hlavně o kombinaci BSS a ZU a
když se podívám na statistiky z minulých let, tak v roce 2011 se přihlásilo 122
uchazečů a poslední přijatý měl 166, kdežto minulý rok jen 79 a poslední přijatý
měl 140 (přičemž v brožurce z Gaudeamu jsou jiné údaje a to, že poslední měl
dokonce pouhých 127 percentil) a když si vezmu ten rozdíl 39 už mi přijde docela
výrazný. Ale chápu, že univerzita má jistě své důvody, proč tyto údaje
nezveřejňuje. Mnohokrát děkuji za poskytnuté informace
když se podívám na statistiky z minulých let, tak v roce 2011 se přihlásilo 122
uchazečů a poslední přijatý měl 166, kdežto minulý rok jen 79 a poslední přijatý
měl 140 (přičemž v brožurce z Gaudeamu jsou jiné údaje a to, že poslední měl
dokonce pouhých 127 percentil) a když si vezmu ten rozdíl 39 už mi přijde docela
výrazný. Ale chápu, že univerzita má jistě své důvody, proč tyto údaje
nezveřejňuje. Mnohokrát děkuji za poskytnuté informace