Odvolání - Diskusní fórum k přijímacímu řízení 2020 - Discussion forum
Podmínky TSP - Praha, fakulta stavební ČVUT, učebna C215
Dobrý den,rád bych se podělil o mou zkušenost z dnešního testu studijních předpokladů na MUNI. Test jsem psal v Praze, na stavební fakultě ČVUT v učebně C215 od 12:00. Můj příspěvek se bude týkat lavic a rád bych se zeptal zda-li lze toto považovat za důvod pro případné odvolání. Ostatních uchazečů ze stejné budovy bych se rád zeptal, zda popisovaný problém cítí stejně jako já.
Připouštím, že mám v pase pár čísel navíc, avšak výška desky lavice (téměř v úrovni mého klína) spolu s vzdáleností hrany desky lavice od mého hrudníku a její příliš krátké délky mě nutili při psaní testu nepřirozeně ohýbat má záda a krk. Po pár desítkách minut v této pozici jsem začal cítit bolest zad a krku, které se časem stupňovali a bránili mi v soustředění se na test. Naštěstí přede mnou nikdo neseděl a proto jsem asi v půli testu začal přidržovat zadání ve vzduchu v místech, kde by jinak seděl jiný účastník. Toto mi částečně ulevilo ale se zadáním ve vzduchu jsem v něm nemohl řešit úlohy. Ani prostoru na nohy nebylo mnoho - má kolena se silou opírala o sedačku přede mnou a připadal jsem si jako v letadle nízko nákladové společnosti. Po testu mě ještě hodinu bolela kolena, krk a záda mě bolí do teď.
Předem děkuji za Vaši odpověď
Dvořák
Veřejná vysoká škola je podle § 21 odst. 1 písm. e) zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, povinna činit veškerá dostupná opatření pro vyrovnání příležitostí studovat na vysoké škole. Pokud je pravda to, co píšeš, tak to škola neučinila a ty jsi pak byl kvůli těm pár číslům navíc
v nevýhodě oproti těm, kteří tato čísla navíc nemají. Uchazeči tedy neměli rovné podmínky. Normálně si to odvolání podej, ale pokud jsi o tom na místě nikomu neřekl, dej si o to víc záležet na odůvodnění.
No, nevím, když má člověk v pase pár čísel navíc
, asi ho nenapadne se kvůli tomu rovnou ozývat středisku Teiresiás s tím, že má specifické potřeby. 😶
Zadávajícímu jsem si po zkoušce stěžoval, ale žádný záznam nebyl pořízen. Po zkoušce jsem si stěžoval až proto, aby mé stěžování při zkoušce nebylo posouzeno jako rušivé pro ostatní a nemělo za následek mé vyloučení od zkoušky.
Seznam přijatých studentů na Tlumočnictví znakové řeči
Zdravím, ráda bych se doptala, zda je někde zveřejněn počet uchazečů o studium a počet přijatých uchazečů, ptám se z důvodu, zda je v mém případě na místě odvolání. Hlásila jsem se na Tlumočnictví znakové řeči a jak koukám, tak je to asi nový obor, protože jsem nenašla žádné údaje.Děkuji
neprijatý z kapacitných dôvodov
Vzhľadom na to že som neprijatý z kapacitných dôvodov ale dosiahol som percentil nad 80, budem nejakým spôsobom informovaný o uvoľnení miesta alebo mám o to zažiadať nejakým iným spôsobom?Děkuji
Je podivné, jak se mezi lidmi drží představa, že je dobré podat odvolání, když někdo skončí pod čarou v přijímacím řízení na vysoké škole. Když přitom odvolání má ve správním právu jinou funkci než se přihlásit
o to, že fakt chci, aby správní orgán rozhodl jinak, i když jeho rozhodnutí i předcházející řízení bylo bez vad. Nemáte někdo tip, kde se tohle vzalo?
Hm...tak to je...éééé... jak to říct - no, jde to přímo proti informacím k odvolání, které má FF na webu - viz zde:
https://www.phil.muni.cz/do/phil/Pracoviste/prijimaci/materialy_uchazeci/zavazne_informace/informace_neprijatym_uchazecum.pdf
No, tak například na UPOLu mají napsáno, že když jsou nepřijati z kapacitních důvodů, tak má smysl se odvolat. Pravděpodobně v případě "dobírání" pracují jenom s těmi, kteří odvoláním vyjádří svůj setrvávající zájem o studium... cituji doslova z textu na jejich stránkách:
"b) TEXT ROZHODNUTÍ: nepřijat pro nedostačující kapacitu oboru
VYSVĚTLENÍ TEXTU: uchazeč úspěšně vykonal přijímací zkoušku, ale nebyl ke studiu přijat z kapacitních důvodů. V případě, že se k zápisu do studia nedostaví dostatečný počet uchazečů, je možné takového uchazeče na základě jeho odvolání dodatečně ke studiu přijmout – PODÁVAT ŽÁDOST O PŘEZKOUMÁNÍ ROZHODNUTÍ (ODVOLÁNÍ) PROTI NEPŘIJETÍ KE STUDIU MÁ SMYSL!
c) TEXT ROZHODNUTÍ: nepřijat pro neprospěch u přijímací zkoušky
VYSVĚTLENÍ TEXTU: uchazeč nevykonal úspěšně přijímací zkoušku, počet získaných bodů není dostatečný pro přijetí ke studiu. Takové rozhodnutí děkana fakulty nelze změnit a – PODÁVAT ŽÁDOST O PŘEZKOUMÁNÍ ROZHODNUTÍ (ODVOLÁNÍ) PROTI NEPŘIJETÍ KE STUDIU NEMÁ SMYSL!"
Ale na Masaryčce je to jinak - a uchazeči si málokdy uvědomují, že se musí zajímat o to, jak to je konkrétně na škole, na kterou se hlásí...Tak to je dost divný. Tahle praxe UPOLu přece není právně ok. Nebo snad jo?
V čl. 17 odst. 3 Řádu přijímacího řízení Univerzity Palackého v Olomouci je toto: V případě, že rektor dojde k závěru, že napadené rozhodnutí je v rozporu s právními předpisy či vnitřními předpisy UP nebo fakulty nebo že je jinak nesprávné, pak děkanovo rozhodnutí změní či zruší. V opačném případě rektor odvolání zamítne a děkanovo rozhodnutí potvrdí.
Což mi přijde v pohodě. Ale nepřijde mi, že by v tom měla oporu ta praxe, která se uvádí na stránkách.
Ale může to být klidně až v září (až proběhnou i náhradní termíny zápisů) nebo vůbec - fakulty většinou přijímají více lidí, protože už ze zkušenosti vědí, že se všichni nezapíší.
Díky za odpověď.
povaha některých dotazů (jako je ten Váš) vyžaduje odpověď fakulty, a proto dotaz směřujte na studijní oddělení příslušné fakulty.
Kam poslat odvolání
Dobrý den,chtěla bych se zeptat kam mám poslat odvolání v poučení se píše, že odvolacím orgánem je rektorát. Lze odvolání poslat elektronicky a nebo poštou popřípadě na jaký email/adresu.
Předem děkuji za odpověď.