Analytické myšlení a úsudky - Diskusní fórum k přijímacímu řízení 2021 - Discussion forum
Úloha 36, TSP 2018 - var 01
Dobrý den, jak postupuji při řešení úloh tohoto typu? Nemůžu se dobrat k nějakému smysluplnému objasnění správného výsledku. Díky.úloha zde: https://ibb.co/m4Zpx5k
Ahoj, chce si to pořádně rozmyslet, co ta tvrzení vlastně říkají.
A. Některý pes nekouše.
Protože (A) není pravda, je pravdivé opačné tvrzení, které říká, že "každý pes kouše". Podobně s (B): "žádný ovčák není pes" – opět víme, že (B) neplatí, takže platí opak "některý ovčák je pes". Zkombinováním dostaneme, že "některý ovčák kouše".2019 v. 1, př. 32
Dobrý večer,
prosím Vás, jak přijdu na nejvyšší počet žáků ve třídě?
Mirek: Dvojka je častější než kterákoli jiná známka a nás dvojkařů je 18.
Petr: Právě 9 spolužáků má stejnou známku jako já a právě 20 jich má lepší.
Jaký nejmenší a jaký největší počet žáků může být v ročníku?
a) 29, 63 b) 29, 46 c) 30, 64 d) 30, 47 e) 27, 46
Príklad č.35, TSP 2020 variant 02
Dobrý deň,vedel by mi niekto prosím Vás poradiť ako riešiť tento príklad? Jediný spôsob na ktorý som prišiel je, že si dám že 3/8 hmotnosti (ďalej len ako "m") = B čo je teda 3/8*m=3*J keďže B je trikrát ťašie ako jahoda. Potom to isté pre jahody a nektarinky a po úprave som sa dostal k tomu, že broskyňe boli m = 8J a jahody tiež boli m = 8J, a nektarinky m = 4J a teda som si vyvodil, že šanca na výber Jahody a Broskyne je rovnaká pričom nektarinky majú 2 krát väčšiu šancu výberu z dôvodu toho že ich hmotnosť je mänšia a teda ich množstvo je 2 krát väčšie a teda ich šanca je väčšia. Ospraveľňujem sa za toto zložíte vysvetlenie ktoré si nemyslím, že je optimálne v iných prípadoch.
Prajem pekný zvyšok dňa.
Pak jsem si řekl, že ten pytel má 200kg z toho 100 kilo je nektarinek 75kg broskví a 25kg jahod z toho jsem odvodil, že broskví je tam stejně jak jahod a dále že nektarinek je tam dvakrát víc než jahod. Taky stačí projít možnosti po zjištění, že jahod a broskví je stejně, tak odpovídá jen jedna možnost a pokud si na ten výsledek věříš, nemusíš se s tím dál trápit.
Prajem pekný zvyšok ďna.
Př.52 asi 2011/11 pdf bonbony Pepík a Toník
Dobrý den,
jak byste si napsali na tento příklad rovnici, nebo je jednoduší si to odvodit?
X=2T+20
X-Y=20
X=20+Y
Y=2T
X=20+Y a) 100=20+80; 80=2x40; P=40+20; dál dosazuju musel sníst 50 a ten druhý 30, z toho vidím, že 50 není dvojnásobek 30.
d) 80=20+60; 60=2x30; P=30+20; dál dosazuju musel sníst 40 a ten druhý 20 = oběma zbylo 10; d) je správně
Děkuji.
X=2T+20 (X je celkový počet bonbonů neboli P+T=2T+20)
X-Y=20 (Y je kolik oba snědli a 20 je součet zbytků jejich bonbonů)
X=20+Y (celkový počet bonbonů=zbytek bonbonů+kolik snědli bonbonů)
Y=2T (první rovnice, kterou v tomto příspěvku popisuju, se upraví: X-20=2T a třetí rovnice, zde v pořadí, se upraví jako X-20=Y, z toho jsem usoudil, že Y=2T)
A dál už jsem počítal: za X jsem dosadil číslovku z nabídky správných odpovědí = 20+Y (to lehce dopočítám) a dosadím do rovnice Y=2T;
pak to T dosadím do další rovnice: P=T+20 a zjistím P, kdy už si odečtu zbytek (10) a vidím, kolik by snědl.
Když mám v tomto postupu, v první rovnici, dopočítané Y (kolik snědli dohromady), tak dopočítám, kolik by musel sníst ten Toník (2x méně), ale to neodpovídá, tzn. je to špatná možnost.
Měli dohromady 100, aby měl o 20 víc, musí to být 60:40, museli by sníst 50:30, to není dvojnásobek.
Měli dohromady 80, aby měl o 20 víc, musí to být 50:30, museli by sníst 40:20, to je dvakrát víc.
Bez rovnic,
2020 var. 1 př. 32 - actor, singer, politician
Zdravím, mohl by mi někdo poradit s řešením této úlohy? https://ctrlv.link/CwFp DěkujiPředpokládejme, že je první tvrzení nepravdivé. To znamená, že jsem současně herec i zpěvák. Pak je předpoklad "pokud nejsem herec" nepravdivý, a jak víme z výrokové logiky, implikace s nepravdivým předpokladem je sama vždy pravdivá. Proto je možnost a) správně (nezávisle na tom, jestli jsem, nebo nejsem politik).
Teď předpokládejme, že je druhé tvrzení nepravdivé, tj. jsem politik. Opět z výrokové logiky – implikace "cokoliv -> (něco pravdivého)" je sama pravdivá. To je ale opět případ v a).
Pokud jsou obě tvrzení ze zadání nepravdivá, a tedy jsem současně herec, zpěvák i politik, dostanu v b) nepravdivé tvrzení. Proto je tato možnost špatně.
Jak bylo uvedeno výše, tak pokud se předpokládá, že první tvrzení je lež, tak v případě možnosti a) je vše v souladu bez ohledu na to zda je druhé tvrzení pravda či lež. To mi je jasné.
Co když ovšem druhé tvrzení je pravda a budeme tento předpoklad aplikovat na b) ? Tím pádem opět vycházíme u implikace z nepravdivého předpokladu "pokud jsem politik" (na základě předpokladu to je nepravda), tudíž by celé tvrzení mělo být opět pravdivé, ne?
Děkuji moc za osvětlení!
- Pokud je první nepravda a druhé pravda, výrok v b) bude pravda.
- Pokud však oba výroky budou nepravda, výrok v b) už pravda nebude.
A to je kámen úrazu, protože ze zadaných informací neumíme jednoznačně určit výroku v b).
Myslel jsem ale, že pokud by se udělala tabulka, kde v řádcích by byly jednotlivé možnosti a) - e), dále sloupce by představovaly jednotlivé varianty pravdivostí výroků ( tedy 1-false, 2-false, 1a2 false), tak by se pro všechny kombinace určila pravda/nepravda a řádek, ve kterém by byla pouze "pravda", by bylo hledané řešení.
Zde mi ovšem k jednoznačnému určení a) brání možnost e), kterou se mi nedaří eliminovat...
- Pokud jsem herec a nejsem zpěvák, je e) nepravda.
- Pokud jsem zpěvák a nejsem herec, je e) pravda.
2020 var. 1 př. 33 - poctivci a lháří
Zdravím, zkoušel jsem různé metody, jak dojít k danému výsledku, zkoušel jsem si nakreslit kmen, tabulku a další řešení, ale žádné z nich mi nepřijde takové, abych došel k výsledku, aniž bych ho věděl. Nebo je lepší tento typ úloh přeskočit? https://ctrlv.link/sCQtlhář lhář P x
nelhář nelhář P ok
nelhář lhář L x
lhář nelhář L
B: C je lhář a je léto
lhář a léto P L
lhář a neléto L P
nelhář a léto L P
nelhář a neléto L P
C: A je lhář nebo je pondělí P L
není lhář a není pondělí L P
lhář a není pondělí P L
nelhář a pondělí P L