Proč studovat EU?

Jen málokterý člověk dnes může říct, že se dobře vyzná v procesu evropské integrace. I spousta odborníků má problém orientovat se ve všech tématech, které zasahují širokou škálu oblastí od politiky a ekonomiky přes právo, historii až po další disciplíny. Tento proces přitom Evropu stále více ovlivňuje a čím dál častěji se stává tématem vnitropolitických debat.

Neznat základní fakta o vývoji EU, fungování rozhodovacích mechanismů a institucí, jejích politikách představuje dnes značnou nevýhodu, pravidla této organizace ovlivňují fakticky každého, ať už má na ni názor jakýkoli. Znamená to také nevýhodu omezené argumentace a obtížného pochopení souvislostí ve stále složitějším soukolí evropské integrace.

Právě proto je tu tento předmět. Neklade si za cíl obsáhnout a podrobně vysvětlit všechny oblasti evropské integrace. Má sloužit jako základní návod, uvedení do problematiky EU, do její historie, institucionální struktury, fungování jednotlivých oblastí a rozšiřovacího procesu.

Je to, řečeno slovy na úvodní stránce, pozvání do poměrně složitého, ale zajímavého světa, po jehož poznání se často nesrozumitelné souvislosti zdají poměrně logické, a naopak na první pohled jednoduché věci jsou mnohem složitější. A se vstupem České republiky do Evropské unie je rozhodně výhodou tyto souvislosti poznat a porozumět jim.