Improvizace klavírního doprovodu - další stránka Improvizace klavírního doprovodu na základě akordových značek
Multimediální kurz pro studující oboru Učitelství pro 1.stupeň ZŠ

Improvizace klavírního doprovodu - Úvod
Mgr. Ivo Bartoš, Katedra hudební výchovy PdF MU v Brně

Zaměření kurzu: kurz vznikl jako distanční opora pro studující oboru Učitelství pro 1.stupeň ZŠ, především v kombinované, ale i v prezenční formě studia. Hudební teorie v něm byla omezena na nejnutnější minimum, a výklad látky byl záměrně zjednodušen a orientován vysloveně prakticky. Cílem zvoleného postupu je povzbuzení studujících k vlastnímu cvičení a zkoušení, aby osvojované znalosti a dovednosti přešly tak říkajíc "do krve", a hráč je u klavíru využíval víceméně podvědomě. Učitel hudební výchovy totiž nemůže během hraní na klavír spotřebovat  veškerou svoji intelektuální kapacitu pouze na zvládnutí klavírního doprovodu. Vždyť je zapotřebí také přečíst a zahrát z not melodii, číst text, zpívat, a navíc sledovat a vést zpívající děti, dávat jim nástupy, opravovat je, a to vše nejlépe s úsměvem na rtech. Je jasné, že ne každý z nás je rozený muzikant. Na druhé straně je ale potřeba zvládnout elementární vyučování hudební výchovy na 1.stupni ZŠ, jestliže jste se již jednou rozhodli ke studiu na Pedagogické fakultě. Věřím, že tento kurz Vám v tom může pomoci. Případné připomínky zasílejte, prosím, na adresu bartos@jumbo.ped.muni.cz
Systémové požadavky: bezpodmínečně nutným programem je internetový prohlížeč. Dalším potřebným programem je Acrobat Reader (freeware). Tři alternativní hudební programy (rovněž freeware), s nimiž lze procvičovat učivo, a jež si můžete do svého počítače nainstalovat, pracují na počítačích s Windows 98 a novějšími. Pro využití zvukové stránky těchto 3 programů a pro přehrávání zvukových souborů musí počítač obsahovat zvukovou kartu, a dále reproduktory (stačí i náhlavní sluchátka). Pro přehrávání zvukových ukázek ve formátu MID můžete zdarma využívat např. výborný Windows Media Player. Učební látka by však měla být srozumitelná i čistě vizuálně, pouze na základě slovního výkladu, obrázků a klasických notových příkladů v textu. Více v sekci Programy.
Uspořádání kurzu: učivo je rozděleno do 12 lekcí a lze ho nastudovat za 1-2 semestry. Individuální rozdíly v hudebních dovednostech studujících bývají značné, a z tohoto důvodu bude u nich rozdílná i doba, potřebná ke zvládnutí látky. Pro studium hry na hudební nástroj platí stejná zásada, jako pro studium jazyků: méně, ale častěji, je více, než hodně, ale jen jednou za čas.
A nyní již můžeme začít! Další stránka Další stránka Další stránka