Předchozí stránka  Úvod Obsah Programy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Ukázky Slovníček Další stránka

Programy Programy

Programové a hardwarové vybavení potřebné ke studiu kurzu:

I.     bezpodmínečně nutné: Webový prohlížeč (Internet Explorer, Mozilla, Netscape aj.)
II.    velmi užitečné: Acrobat Reader, Zvuková karta, Přehrávač zvukových souborů
III.  alternativní programy: Ringophone Composer, All That Chords!, Finale NotePad

Pro studium předkládaného výukového kurzu je zapotřebí, aby Váš počítač byl vybaven určitým základním softwarem. Všechny programy, o kterých bude dále zmínka, jsou pro uživatele zadarmo, takže budete muset investovat do přípravy počítače jen trochu svého času a energie, popř. poplatek za připojení k Internetu.

Pozn.: Při stahování programů z Internetu a jejich instalaci je dobré nahlédnout do licenčních podmínek výrobce. Jde o to, že u některých programů mohou jejich výrobci zakázat volnou redistribuci dalším uživatelům, i když jsou jinak zadarmo. To je např. důvod, proč si nemůžete notační program Finale NotePad stáhnout přímo z webu, na který se nyní díváte, je totiž třeba se nejprve zaregistrovat na webových stránkách amerického výrobce programu (pak budete mít program v angličtině) nebo německého distributora programu (pak budete mít program v němčině), a teprve potom si budete moci tento výborný freewarový notační program uložit na Váš domácí počítač. Trvá to však jen několik minut a velmi Vám program doporučuji.





A / STUDIUM KURZU BEZ OZVUČENÍ POČÍTAČE

1. Webový prohlížeč     Zdroj: Internet, PC časopisy
Studující, kteří by chtěli kurz jen číst, a nechtějí nebo nemohou si nainstalovat programy na přehrávání zvukových souborů a další programy, se sice o hodně ochuzují, ale i na ně jsem myslel. Ke studiu kurzu totiž potřebujete v nejúspornějším případě pouze webový prohlížeč. Kurz je odzkoušen na prohlížečích Internet ExplorerMozilla (Mozilla je blízká příbuzná výborného Netscapu), což jsou ty nejpoužívanější, s nimi by neměl nastat problém. Jmenované prohlížeče jsou volně k mání na Internetu, vycházejí také pravidelně na CD a DVD jako přílohy počítačových časopisů.
Při stahování zvukových a grafických souborů ze stránek kurzu se mohou prohlížeče chovat trochu rozdílně. V zásadě jsou 2 možnosti: buď jde soubor otevřít rovnou z Internetu, bez předchozího uložení na Váš pevný disk (každopádně musíte mít ale v počítači již dopředu nainstalovaný program, který se souborem umí pracovat), nebo si musíte soubor nejdříve stáhnout a uložit na disk, a až potom otevřít. K uložení lze použít pravé tlačítko myši, které vyvolá kontextovou nabídku. U IE z ní vybereme možnost Uložit cíl jako..., u Mozilly, popř.Netscapu zvolíme alternativu Uložit odkaz jako...

2. Acrobat Reader      Zdroj: Internet, PC časopisy, tento web (13 MB)
Klavírní doprovody jsou v kurzu dále uloženy jako notové záznamy v grafickém formátu PDF. Používá ho známý program Acrobat Reader firmy Adobe. Verze 5.0.5., dostupná na tomto webu, je kapacitně úsporná, a vhodná pro širokou škálu verzí Windows (W95/98/ME/NT/2000/XP). Novější verze jsou k mání na Internetu a v přílohách časopisů o PC (pro účely kurzu jsou ale zbytečné). Grafické soubory ve formátu PDF jsou velmi výhodné pro přenos, zvětšování, zmenšování a tisk obrázků. Ze zobrazených notových ukázek pak lze vytisknout vlastní notový materiál.

B / STUDIUM KURZU S OZVUČENÍM POČÍTAČE

3. Zvuková karta
Zvuková karta patří sice mezi hardware, ale úzce souvisí s programy na přehrávání zvuku, bez kterých bude náš počítač němý. V kurzu je řada ukázek klavírních doprovodů ve zvukovém formátu MIDI (přípona mid). Tento formát je velmi úsporný, takže finanční náklady na stažení MIDI souborů z Internetu můžete počítat maximálně v haléřích. Ale POZOR! V počítači musí být pro přehrání MIDI souborů připojena zvuková karta, obsahující vzorky zvuku hudebních nástrojů (tzv. wawetable syntézu) nebo tyto nástroje syntetickou cestou napodobující. To jsou dnes již téměř všechny zvukové karty na trhu, včetně těch nejlevnějších (řádově několik set korun). My budeme od své zvukové karty požadovat jen zvuk klavíru, a ten je natolik základním druhem zvuku na těchto kartách, že prakticky všechny ho produkují ve velmi dobré až výborné kvalitě. Jestli si nejste jisti, poraďte se s někým zkušenějším.
Ke zvukové kartě patří dále reproduktory nebo sluchátka.

4. Přehrávač zvukových souborů      Zdroj: Internet, PC časopisy, tento web
MIDI soubor potřebuje pro své přehrání nejen hardware (to je zvuková karta s reproduktory nebo sluchátky), ale rovněž vhodný software (který poručí zvukové kartě, co má přesně udělat). Zvukových přehrávačů zadarmo, které umí přehrát MIDI soubory, je mnoho, oblíbený je např. Winamp. Pokud žádný z nich ještě ve svém PC nemáte, doporučuji Vám instalaci programu Windows Media Player.

POZOR! Vyberte si správnou verzi programu vzhledem ke svému operačnímu systému.

Windows Media Player    6.4  pro W95/98/NT (3,5 MB)
Windows Media Player    7.1  pro W98/98SE/2000/ME (9,3 MB)
Windows Media Player    9.0  pro W98SE/2000/ME (13,3 MB)
Windows Media Player  10.0  pro WXP (12,5 MB)

5. Ringophone Composer      Zdroj: tento web (52 kB)
Nyní bych rád upoutal Vaši pozornost ke 3 hudebním programům pro hudebníky a učitele hudby, které považuji z hlediska poměru výkon (velmi dobrý až výborný) - cena (gratis) za těžko překonatelné. První z nich je jednoduchý prográmek Ringophone Composer ve tvaru klaviatury, můžete si na něm zkoušet hrát intervaly, melodie, akordy (lze hrát přímo na klávesnici PC) a dokonce všechno nahrávat a poté automaticky přehrávat. Výbornou vlastností je přímá volba všech nástrojů Vaší zvukové karty a nastavení tempa nahrávky. Mimochodem, při nastavení tempa se ozývá hlasité tikání, takže program báječně poslouží také jako metronom při Vašem cvičení. Obsluha je velmi jednoduchá, jen před spuštěním programu nastavte v okénku Preferences>MIDI Devices výstup a vstup zvukové karty. Moc možností tam není, tak zkuste všechno, dokud neuslyšíte při hře na klávesnici očekávaný zvuk, ev. zkuste podobné nastavení, jako na obr. A, které funguje u mé karty Sound Blaster Audigy. Pokud při hraní neuslyšíte klavír, ale třeba trumpetu, klikněte opět na Preferences>Select Instrument, a tam už uvidíte názvy všech hudebních nástrojů, které "umí" vaše zvuková karta, a na prvním místě bude dozajista figurovat klavír (obr. A).

Program na hru jednoduchých melodií a akordů

6. All That Chords!      Zdroj: tento web (986 kB)
Druhým speciálním hudebním programem, se kterým kurz alternativně počítá, je velmi nedávná (jaro 2005) aplikace jistého francouzského nadšence, která Vás bude učit akordové značky. Program se jmenuje All That Chords!, a přestože není dokonalý, ten vykřičník za svým jménem si v pozitivním slova smyslu doopravdy zaslouží.
Řekněme, že chcete vidět a slyšet sextakord Es dur. Ve výběru Accidentals zvolíte b, protože se jedná o akord s béčky. V levém sloupečku kliknete na Eb, ve sloupečku vpravo od něj na první příponu v seznamu, což je Maj, protože tak autor programu označuje durové akordy (u mollových používá příponu m). A nakonec ve výběru Inversions zvolíte obrat akordu, sextakord se zvolí tlačítkem vpravo (uprostřed je základní tvar, vlevo kvartsextakord). Výsledný akord nejenom slyšíte, ale i vidíte na zamodralých klávesách. Abyste ho skutečně slyšeli, musí být zatrženo políčko u symbolu reproduktoru vpravo pod klaviaturou. Vpravo od reproduktorku jsou tři tlačítka, kterými zvolíme položený akord, rozklad nahoru anebo dolů. Zaškrtnete-li navíc také políčko vlevo od reproduktorku, vedle černé čtvrťové noty, zobrazí se akord ještě i v notovém zápisu (obr. B).

Program pro analýzu akordových značek

Ale to není všechno. Máme rovněž možnost, "zahrát" nějaký akord na klávesnici a zeptat se programu, co to je. Po aktivaci nabídek Tools>Chord Analysis se otevře nové okno, kde lze "vybrnkat" myší libovolný souzvuk, a pokud to není vyložený nesmysl, program ho analyzuje, zahraje a napíše jeho název. Na obrázku program správně odpověděl, že se jedná o dominantní septakord F7, i když jsem ho "zahrál" jako kvintsextakord, a ne v základním tvaru (obr. C, okno pro analýzu akordů).


Obr. C
Program pro analýzu akordů

Okno analýzy akordových značek neumí zahrát terckvartakordy, ale ty v rámci kurzu stejně nevyužíváme. V programu se opět nastavuje výstup a vstup zvukové karty, pro MIDI výstup ze zvukové karty se musí nastavit příslušný softwarový syntezátor (je součástí zvukové karty). Odpovídající nabídky se Vám zobrazí v dialogu Tools>MIDI Setup>MIDI In/MIDI Out. Někdy se stane, že máte parametry MIDI vstupu a výstupu nastaveny dobře, ale zvuk není slyšet. Podívejte se v tom případě, jestli není na vině stažená hlasitost softwarového syntezátoru na Vaší zvukové kartě.

7. Finale NotePad      Zdroj:   anglická jazyková verze (7,03 MB)   německá jazyková verze (7,20 MB)
Posledním, nepovinným, ale zřejmě nejsofistikovanějším programem z oněch 3 speciálních hudebních aplikací, které lze v kurzu velmi dobře využít ke studiu i k zábavě, je notační program Finale NotePad. Je to mladší a menší bratříček proslaveného notačního programu Finale, a protože je zadarmo, nemá zdaleka tak rozsáhlé editační možnosti, jako plná verze. Ovšem to, co zbývá, plně stačí k experimentování s notovým zápisem, a k  poslechu zapsané hudby. Finale NotePad totiž hudbu nejen zapisuje do notových osnov, ale také zpětně přehrává, tak jako magnetofon nebo discman, a my můžeme ihned slyšet zvukový výsledek svého intelektuálního úsilí (obr. D).

Obr. D

Notační program Finale NotePad

Jestliže si tímto programem otevřete vypracované doprovody z kurzu, můžete si je u počítače měnit podle svých nápadů a hned si poslechnout, jak Vaše úpravy zní. Noty se dají lehce zadávat a zase mazat, lze přidat text, akordové značky, měnit tempo skladby, noty si můžeme uložit a vytisknout. K programu je připojena obsažná a přehledná nápověda. Kvůli stáhnutí a registraci programu se budete muset připojit na webové stránky jeho výrobce (program v angličtině) nebo německého distributora (program v němčině). Ale přihlašovací procedura je jednoduchá a krátká a skutečně se vyplatí, protože program je velmi atraktivní a kratochvilný. A zadarmo !!!

Předchozí stránka  Úvod Obsah Programy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Ukázky Slovníček Další stránka