Předchozí stránka  Úvod Obsah Programy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Ukázky Slovníček Další stránka

Lekce  11 Lekce 11 Klavírní doprovod VI ("univerzální" předehra)

Improvizace klavírní předehry, mezihry a dohry k lidové písni se již velmi těsně dotýká skladatelského řemesla, i když pouze v jeho elementární podobě. Přesto je pravděpodobné, že značné části z Vás se bude zdát tento úkol příliš náročný. Proto si nyní uvedeme jednoduché, ale univerzální improvizační modely, které lze při vlastní klavírní improvizaci použít jako šablony, hodící se ke každé písničce, v každém tempu i taktu, v tóninách durových i mollových. Na základě těchto modelů-šablon můžete později vyvinout vlastní improvizační postupy, vyhovující Vašemu stylu hry a Vašemu hudebnímu cítění.

"Univerzální" předehra bude stručná. Použijeme v ní pouze tóniku a dominantu. Melodii předehry vytvoříme např. z prvních tří tónů stupnice, která je základem dané tóniny, v případě tóniny C dur tedy z tónů c, d, e. Pro větší zajímavost můžeme přidat další tóny, akordické i melodické. Ve 4 příkladech vidíme takové miniaturní melodie pro předehry v taktech 2/4, 3/4 a C (4/4). Přestože jde o malou plochu 1-2 taktů, množství improvizačních možností a variant je v podstatě nekonečné. Můžete použít jeden z  příkladů a hrát jej u každé písničky v daném taktu, nebo jej pozměnit podle vlastní fantazie, nebo si na základě těchto návrhů vytvořit předehru vlastní. V taktu 2/4 se zpravidla zapisuje hudba rychlejší, takt 4/4, resp. C, bývá rezervován pro hudbu pomalejší (obr. 55).

Šablony předeher
Šablony předeher

Rybička maličká
Předehra s doprovodem
Soubor MIDI Soubor v notačním programu Finale Notepad

Předehry je samozřejmě možné hrát i v mollové tónině. Z tóniky durové se pak stane tónika mollová, naproti tomu dominanta se nezmění a zůstane durová.
Pokud byste potřebovali vytvořit delší předehru, např. čtyřtaktovou místo dvoutaktové, postačí jen úměrně prodloužit délky jednotlivých not.
Jednoduché předehry, zakomponované do vypracovaných doprovodů, naleznete rovněž v Ukázkách.

Většina nejznámějších českých a moravských písniček je po formální stránce vystavěna symetricky, z dvoutaktí a jejich násobků. K takovým písním se hodí předehry na 2 nebo 4 takty, popř. předehry jednotaktové, jestliže je tempo pomalé. Ale stovky a tisíce písniček, zvláště z Moravy a Slezska, ale také z Čech, se skládají ze skupin taktů o lichém počtu, nebo mají úplně nepravidelnou stavbu. U podobných písní je na místě vytvoření předehry o takovém počtu taktů, který koresponduje se strukturou samotné písně.
Píseň Jetelíčku náš je vystavěna z několika trojtaktí, proto i její předehru vytvoříme v rozsahu 3 taktů. Předehra nás tak uvede do nálady písně ještě před začátkem zpěvu. Tématicky je předehra vytvořena výhradně z akordických tónů (obr. 57).

Jetelíčku náš
Předehra na 3 takty

A ještě jeden podobný příklad, tentokrát v třídobém taktu. Píseň Vyletěl holoubek je složena z dvoutaktítrojtaktí. Předehru ale vytvoříme z trojtaktí, protože tento stavební prvek ve skladbičce převažuje, a především, písnička trojtaktím začíná, trojtaktí tvoří její základní motiv. Z toho vyplývá, že pokud je stavba písně nepravidelná, předehru z hlediska počtu taktů přizpůsobíme raději začátku písničky. Předehra pak dobře splní svoji základní funkci: připraví zpěváka na to, co přijde bezprostředně po ní. Také tuto předehru tvoří pouze akordické tóny (obr. 58).

Vyletěl holoubek
Předehra na 3 takty

Doprovod předehry nemusí být nutně stejný, jako u sloky, ale měl by mít stejný charakter. Klidné písni tedy bude předcházet klidná předehra, živější předehra zase vhodně uvede rozvernou píseň typu Muzikanti, co děláte. Pokud ale vytvoříme doprovod k předehře i ke sloce úplně stejně, bude stylová jednota mezi oběma částmi zaručena.

Úkol Úkol: Vyberte si jednu ze šablon pro předehru a zkuste ji spojit s libovolnou písničkou z Vašich skript. Vyzkoušejte postupně další písničky, durové i mollové, v taktech 2/4, 3/4, 4/4 (C). Zkuste vytvořit předehry také z jiných šablon. Zpočátku se cvičte v inovaci původní šablony změnou, přidáním nebo ubráním, zkrácením nebo prodloužením pouze 1 tónu.
Improvizujte vlastní předehry. Nezapomeňte, že nejlepší předehry k lidovým písničkám jsou ty nejjednodušší a nejkratší.

Předchozí stránka  Úvod Obsah Programy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Ukázky Slovníček Další stránka