EU v praxi: čeští zemědělci a spotřebitelé v EU

Týden 1: Úvod a seznámení s požadavky kurzu (20. 2. 2019)

Seznámení s požadavky kurzu. Klíčové mezníky vývoje SZP; základní pojmy a problémy (Kuchyňková)

Anotace kurzu:

Cílem kurzu je seznámit studenty podrobněji s fungováním jedné z klíčových komunitárních politik EU, kterou je společná zemědělská politika (SZP). Širším cílem je potom na příkladu této politiky ukázat reálnou stránku fungování EU, včetně zapojení jednotlivých relevantních aktérů do tvorby této politiky (instituce EU, členské státy, zájmové skupiny…). Oblast SZP již dávno není jen doménou prosté zemědělské produkce a její dotační podpory. V současnosti problematika zahrnuje významné oblasti ochrany spotřebitele i environmentální problémy, stále proto narůstá důležitost této agendy v každodenním životě. Navíc je tato problematika bezprostředně spojena s nejnovějším děním v EU (příprava nového finančního rámce pro období 2021-2027). V rámci kurzu bude proto věnován významný prostor také těmto tématům, jejich aktuálnímu vývoji a budoucnosti. SZP je také jako jedna z nejvíce kontroverzních politik EU spojena v českém prostředí s řadou mýtů. V kurzu se proto budeme věnovat i fungování SZP v českém prostředí. Studenti budou mít možnost seznámit se s pozitivními i negativními zkušenostmi s fungováním SZP a příbuzných agend (ochrana spotřebitele apod.) ve vztahu k ČR. První část kurzu bude probíhat přednáškovou formou, ve druhé části se studenti naučí diskutovat danou problematiku (také s externími experty) a řešit zadané úkoly a problémy spojené se SZP.

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni lépe rozumět nejen vývoji SZP v kontextu vytváření jednotného trhu, ale i související problematice (ochrana spotřebitele, některé environmentální aspekty, příprava víceletého finančního rámce).  Cílem kurzu je naučit studenty analyzovat praktické fungování této unijní politiky a roli jednotlivých klíčových aktérů (zemědělci a jejich lobby, spotřebitelé, zástupci vlád, institucí EU atd.); diskutovat danou problematiku (také s externími experty); řešit zadané úkoly a problémy spojené se SZP; pracovat ve skupině; sbírat a zpracovávat data získaná pomocí rozhovorů za účelem sepsání skupinové práce; prezentovat skupinovou práci.

Vyučující:

Mgr. Petra Kuchyňková, Ph.D.   

Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií, FSS MU

e-mail: kuchynko@fss.muni.cz

tel.: 549-494-863

Mgr. Anna Michalčáková

Třída Kap. Jaroše 1932/13, B&P Research

e-mail: michalcakova.anna@gmail.com

tel.: 605 038 162


Podmínky absolvování kurzu:

Student může v průběhu předmětu získat až 100 bodů (plus případné bonusy, tedy max. 115 bodů– viz níže). Rozdělení bodů je následující:

  • Seminární úkol - prezentace                                                  max. 20 bodů
  • Seminární úkol – písemné vypracování                              max. 30 bodů
  • test                                                                                             max. 50 bodů
  • bodové bonusy nad rámec bodování                                   max. 15 bodů

Pro úspěšné absolvování kurzu je třeba získat minimálně 60 bodů (závěrečný test + praktický úkol), vypracování praktického úkolu formou prezentace je NEZBYTNOU podmínkou pro účast na závěrečném testu.


Struktura úkolů a hodnocení:


1) Praktický úkol (písemné zpracování) – hodnocení 0-30 bodů

   Praktický úkol (ústní prezentace) - hodnocení 0-20 bodů


Praktický úkol zpracovávaný skupinově (v DVOJICÍCH či TROJICÍCH) sestává: z ústní prezentace v rámci seminářů konaných ve dnech 24.4.2019 a 15.5.2019 (podle počtu studentů v kurzu) a písemného zpracování na cca 7-8 normostran (1 normostrana = 1800 znaků s mezerami). Téma je omezeno na PRAKTICKÉ PŘÍKLADY FUNGOVÁNÍ SZP V ČR.

Úkolem týmu je vyhledat ve svém okolí praktické příklady z těchto nabízených možností:

a) příklady využívání  dotačních titulů a finančních možností v rámci SZP (platby související se zemědělskou produkcí, ale i čerpání projektů v rámci Programu rozvoje venkova) – studenti rozeberou skutečný příklad využívání dotačních možností v zemědělské praxi (na základě vlastního pozorování, rozhovoru s realizátorem projektu, zhodnocení realizace projektu/projektů, fotodokumentace v rámci ústní prezentace apod.);

b) příklady vlivu SZP a dalších faktorů na současnou českou zemědělskou produkci či rozvoj venkova – studenti rozeberou praktický příklad v konkrétním odvětví, u konkrétního zemědělského podniku/podnikatele, obce apod. (pozitivní příklady – nové produkční možnosti, modernizace X negativní příklady – ukončení výroby, problémy žadatelů o dotace apod., opět na základě rozhovorů). Práce by měla vždy identifikovat existující problémy související s konkrétním zkoumaným případem, pozitiva a negativa působení SZP EU (dotací, legislativy apod.) v konkrétním zkoumaném případě. Závěr by měl obsahovat shrnutí a zhodnocení limitů i perspektiv působení unijních dotací, legislativy či změn souvisejících se SZP v daném případě + doporučení možného budoucího postupu (zlepšení, možná řešení existujících problémů apod.).

Do 20. 3. 2019 studenti vyučující ústně či písemně (e-mail) nahlásí složení sestavených skupin a na jaké KONKRÉTNÍ téma budou zpracovávat praktický úkol.

Písemné zpracování týmových prací je nutné odevzdat nejpozději do 20. 5. 2019.   


2) Závěrečný test

Závěrečný test bude sestávat z 10 uzavřených testových otázek (založeno na přednáškách a literatuře) se čtyřmi možnými variantami odpovědi (každá otázka za 2 body) a 3 stručných otevřených otázek (znalost souvislostí, založeno především na přednáškách, vč. přednášek expertů) – každá oceněna 10 body. Celkem bude možné získat 50 bodů.


BONUSOVÉ ÚKOLY


1) Exkurze

Účast na půldenní tuzemské exkurzi, která se uskuteční v období 25. 4. 2019 - 10. 5. 2019 (datum bude upřesněno na začátku semestru) opravňuje studenty kurzu k zisku 7 bonusových bodů. Účast na exkurzi jsou studenti povinni nahlásit vyučující nejpozději do 31. 3. 2019.


2) Písemné přípravy pro vystoupení externích expertů

Až 8 bonusových bodů je možné získat také za písemné přípravy na vystoupení 4 externích expertů (20. 3. – 17./24. 4.). Příprava by měla obsahovat min. 2-3 otázky. Za každou přípravu a AKTIVNÍ účast na diskusi s experty může student získat max. 2 bonusové body.

Deadline pro odevzdání připravených otázek je 48 hodin před vystoupením příslušného experta, tedy 14:00 dne 18.3., 14:00 dne 25.3., 14:00 dne 1.4. a 14:00 dne 15.4.

 

Docházka na přednášky expertů ve dnech 20.3., 27.3., 3.4. a 17.4.:

Toleruje se 1 neúčast bez udání důvodu, v dalších (odůvodněných!) případech je třeba situaci konzultovat s vyučujícím. V případě neúčasti ze zdravotních důvodů je nutné doložit doklad o zdravotní indispozici na studijní oddělení.

Celkové hodnocení předmětu
 
Hodnocení (známkování) předmětu je odstupňováno takto:
 

  • A Výborně               92 - 100 bodů (a více)
  • B Velmi dobře        84 – 91 bodů
  • C Dobře                   76 – 83 bodů
  • D Uspokojivě          68 - 75 bodů
  • E Vyhovující            60 - 67 bodů
  • F Nevyhovující        59 bodů a méně


Literatura pro úvodní hodinu (20.2.):


Hill, B. (2012): Understanding the Common Agricultural Policy. London. Routledge, s. 27 – 51; 217 - 234; 261 – 291.


König, P. a kol. (2009): Rozpočet a politiky Evropské unie. Praha: C.H.Beck, s. 199 – 236, 244 - 255; 262-277.


Doporučené:   


Evropská komise (2012): Tři generace zemědělců a jejich příběh

Hill, B. (2012): Understanding the Common Agricultural Policy. London. Routledge, s. 71 – 91.

Kuchyňková, P. (2014): Společná zemědělská  politika EU a její reformy. Brno: Masarykova univerzita.



Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/1423/jaro2019/EVS197/um/ppt_prezentace/Uvod.pdf