Hygiena výživy

Úvod do problematiky a základní pojmy

Mezi českou a zahraniční (evropskou, světovou) terminologií existují určité rozdíly, na které je možné narazit při studiu platné legislativy anebo vědeckých pramenů. V české terminologii rozlišujeme pojem pokrm jako produkt stravovací služby. V zahraniční literatuře, ale i v potravinovém právu EU se setkáváme spíše s pojmem potravina (food), event. ready-to-eat food jako synonymum pojmu pokrm, striktně se však vymezuje termín maloobchod, jako označení zvláštního režimu zacházení s potravinami/pokrmy v sektoru služeb. Zavedením jediného pojmu "potravina" je lépe vyjádřena skutečnost, že problematika bezpečnosti potravin a pokrmů je v hlavních rysech totožná.

 

Všímejte si nedostatků při zacházení s potravinami a pokrmy kolem vás a svá pozorování porovnejte se základními požadavky na osobní a provozní hygienu.

Příklad nehygienického zacházení s potravinami, se kterým se však často nevědomě setkáváme v běžném životě, můžeme shlédnout na přiložené videukázce (URL: http://youtu.be/tTp6yHAknA8?t=39s , Youtube). Všimnete si sami hlavních nedostatků při přípravě sendiviče s pomazánkou z arašídového másla a rozmačkaných banánů?