Hygiena výživy

Zavádění HACCP

Systém kritických bodů (HACCP; Hazard Analysis Critical Control Points) je současný přístup k hodnocení a řízení nebezpečí z potravin. Je vědecky založený a má preventivní charakter. Je aplikovatelný do všech fází produkce, distribuce a použití potravin a pokrmů. Sedm principů HACCP, jak jsou známy z okruhu výroby potravin, lze stejně tak využít i při aplikaci výživy u lůžka nemocného (jak také dokládají některé publikované studie, např. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11906581 anglicky).  Vlastní stanovení kritických bodů může být založeno na využití klasického rozhodovacího diagramu, častější je ale logické odvození, při kterém se ve značné míře využívá znalostí a dovedností z posuzování, event. i hodnocení zdravotních rizik (viz předchozí kapitola).

Ve stravovacích službách, k nimž patří také všechny formy stravování v rámci zdravotních a sociálních služeb se hojně využívá tzv. generických postupů. Generické postupy naznačují společné kritické body, které jsou typické v určitých situacích.