Hygiena výživy
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Hygiena výživy

Vládou a Parlamentem České republiky bylo na počátku roku 2014 přijato usnesení o podpoře realizace Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí - Zdraví 2020. Národní strategie Zdraví 2020 navazuje na program Zdraví 21 (WHO). Zdraví je chápáno jako základní společenská a ekonomická hodnota. Program je založen na hodnotách zakotvených v Ústavě WHO.  Ve druhé prioritní oblasti programu zaměřeném na  Zdravotní problémy Evropy - prevence neinfekčních a infekčních nemocí se uvádí: každá země musí neustále usilovat o udržení nejvyšších možných standardů v boji s infekčními nemocemi. To v oblasti boje proti přenosu nemocí ze zvířat na lidi potravinami a proti přenosu nemocí vodou znamená zlepšení výměny informací a v případě potřeby i součinnost zdravotnických, veterinárních, potravinářských a zemědelských úřadů. Základní potravinářské komodity musí být bezpečné (odkaz na celý text strategického dokumentu).

Cílem výuky předmětu hygiena výživy je pochopení souvislosti nutričně-terapeutické podpory a požadavků na bezpečnost potravin a pokrmů. Budou vysvětleny důležité legislativní pojmy, podán přehled současné legislativy, pozornost bude věnována posuzování zdravotních nebezpečí z potravin a pokrmů,  možnostem implementace systému kritických bodů a požadavkům správné výrobní a hygienické praxe při stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb.

Kapitola obsahuje:
1
PDF
1
Studijní text
Kapitola obsahuje:
1
PDF
1
Studijní text
Kapitola obsahuje:
1
PDF
1
Studijní text

Doporučeno k další četbě

Předchozí