Záložky osoby: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 se štítkem: Výživa
Související štítky
Záložky osoby: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 se štítkem: Výživa
- ALARA : An alternative policy tool to the precautionary principle | The Risk-Monger
Blog věnovaný možnostem aplikace principu ALARA (As Low As Reasonably Achiavable) do oblasti bezpečnosti potravin.
1 osoba, první 1. 12. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - SZPI: Nová povinnost provozovatelů zařízení společného stravování poskytovat informace o alergenních složkách
Informační materiál Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) k označování alergenů v potravinách. Dokument je cenný nejen přehledem legislativy, ale také naznačením procesu analýzy analýzy nebezpečí; dokument se zmiňuje o možných cestách přenosu alergenů a jejich významu pro zdraví.
1 osoba, první 18. 11. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Genovou manipulací k většímu množství masa
O dalších možnostech genového inženýrství při produkci potravin.
1 osoba, první 18. 11. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Riziko nádorových onemocnění a konzumace masných výrobků a „červeného masa“
Stanovisko SZU k medializovaným zprávám o rakovinotvorném (karcinogenním) účinku červného masa na zdraví. Příspěvek rozebírá nejistoty vyplývající z metodiky hodnocení zdravotních rizik a předkládá další otázky, které v souvislosti s konzumací červeného masa nejsou uspokojivě vysvětleny.
1 osoba, první 4. 11. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - GM rýže v centru zájmu šlechtitelů
Příspěvek pojednává o nutričních přínosech GM rýže, zejména pro rozvojové oblasti světa.
1 osoba, první 4. 11. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Nutrivigilance
Státní zdravotní ústav spustil web Nutrivigilance, který má prioritně sloužit pro sběr hlášení o neobvyklých reakcích po požití potraviny, ale v určité sekci může sloužit i jako informační atlas i s prokliky na odborná stanoviska Vědeckého výboru pro potraviny.
1 osoba, první 20. 10. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Internetový portál bezpečnosti potravin - Rakouská hygienická směrnice pro velkokuchyně 1 osoba, první 14. 10. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé
- Pomocí GM rostlin lze redukovat otravy z kontaminovaných jídel
Perspektivní využití geneticky modifikovaných (GM) plodin: proteiny získané genetickou modifikací lze využít k inhibici patogenních mikroorganismů.
1 osoba, první 5. 10. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Internetový portál bezpečnosti potravin - Neočekávané alergeny v potravinách
Zpráva ICBP o vydání příručky Neočekávané alergeny v potravinách australským Allergen Bureau. Odkaz na příručku není funkční, ale lze dohledat Googlem či přímý odkaz na PDF soubor již vložen jako samostatná záložka!
1 osoba, první 21. 8. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Unexpected Allergens in Food
Praktická příručka vydaná australským úřadem pro alergeny (Allergen Bureau), která podává přehled potravin, v nichž může být obsažen některý z vyjmenovaných alergenů.
1 osoba, první 21. 8. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé