Nizozemština - jazyk a reálie

Rozbalit vše

Kurz je koncipován jako úvod do jazyka, reálií, kultury, politiky, společnosti a historie nizozemsky mluvících zemí. V cyklu přednášek se studenti kurzu seznámí s tématy týkajícími se Nizozemska a Belgie - geografie, politická situace a politika Nizozemska a Belgie v oblasti ochrany klimatu, zahraniční politika, Benelux a EU, zaměříme se i na historické souvislosti. Dále se zaměříme na postavení monarchie v obou zemích. Budeme se rovněž věnovat postavení nizozemštiny v obou zemích. V oblasti kultury nás budou zajímat kulturní střediska, turistické cíle a památky a jejich význam, výtvarné umění, architektura, hudba, tanec. V neposlední řadě budeme nizozemsky mluvící společnost poznávat díky nizozemsky psané literatuře v překladech, zaměříme se na recepci nizozemské literatury v českých zemích.

(?)

Absolvent je po úspěšném ukončení studia schopen:

  • zvládat základní komunikační situace v nizozemštině
  • využít základní vědomosti o nizozemsky hovořících zemích
(?)

Kurz je určen zájemcům z řad veřejnosti, kteří si chtějí osvojit základy nizozemštiny na úrovni A1, tedy nizozemštinu pro běžné komunikační situace a zároveň získat historicko-kulturní přehled o nizozemsky hovořících zemích.

Absolvent kurzu se tedy bude schopen dorozumět v běžných denních situacích (komunikace v obchodě, dotazy na cestu, dopravní prostředky) a bude schopen pochopit jednoduchý nizozemsky psaný text a porozumět v běžných denních situacích.

(?)

Kurz bude probíhat prezenčně od 1.10.2024 do května 2025.

Dvousemestrálně /26 týdnů /v celkovém rozsahu 52 hodin

Výuka bude probíhat v pondělí od 16h – 17:40h

Kurz bude mít oporu v e-learningu.

Podmínkou úspěšného ukončení kurzu je aktivní účast (docházka), splnění průběžných úkolů a závěrečný test.

Kurz je financován z projektu MUNI 3.2.1, reg. číslo NPO_MUNI_MSMT-16606/2022, realizovaného v rámci Národního plánu obnovy pro oblast vysokých škol pro roky 2022–2024.

(?)
10
Aktivní studenti
0
Obhájené závěrečné práce

Specifikace oboru

Obor: Nizozemština - jazyk a reálie
Zkratka: NIZJAR
Kód: NIZJAR
Typ: celoživotní vzdělávání
Titul: žádný
Program: C9999 C-CV Celoživotní vzdělávání
Filozofická fakulta
Obor zajišťuje:
Filozofická fakulta

Vyučujícími tohoto kurzu budou: Dr. Veronika Horáčková, Dr. Marta Kostelecká, Mgr. Sofie Royeaerd a případně hostující vyučující.

Garant kurzu: Dr. Marta Kostelecká.

Financováno z projektu MUNI 3.2.1, reg. číslo NPO_MUNI_MSMT-16606/2022, realizovaného v rámci Národního plánu obnovy pro oblast vysokých škol pro roky 2022–2024.