Komunitní kurátorství

Rozbalit vše

Jak udržovat laskavá společenství, pečovat o ně, ponoukat k akci, vystavovat se výzvám a s lehkostí je zdolávat? Ať už stojíte v jádru komunity a tvoříte její akční základnu, nebo pozorujete dění z povzdálí a zatím hledáte svou roli, rádi bychom vám v rámci kurzu pomohli objevovat fenomén komunit, podnítili odhodlání, povzbudili vás a otevřeli prostor k vzájemné inspiraci a přemýšlení o pestrých možnostech komunitního kurátorství. Kurz je založený na sdílení, imaginování a propojování. Vydáme se společně i se skupinou studentů z KISK FF MUNI na komponovaný víkend, během nějž budeme mít čas i prostor pro noření se do tématu a zkoumání jeho šířky i hloubky. Věříme, že kurz může přinést nečekané nám i vám!

(?)

Rádi uvítáme především účastníky z neziskových a příspěvkových organizací i z knihoven. Kurz navrhujeme jak pro ty, kteří už své místo v komunitě mají, znají a umí pojmenovat, tak i pro ty, kteří ho ještě hledají a potřebují pomocnou ruku.

(?)

Kurz vám zabere maximálně 25 hodin aktivního učení, zkoušení a tvoření. Bude připraven zejména jako bloková offline výuka - společně strávíme víkend na Filozofické fakultě v Brně, kde na vše zmíněné budeme mít dostatek času a prostoru.

Tomuto výjezdu bude předcházet jedno dílčí on-line setkání (23. 10.), kde budeme mít možnost se trochu poznat, naladit a připravit na společné dobrodružství. Stejně tak po skončení výjezdu nás bude čekat ještě jeden on-line call (4. 12.), kde vše uzavřeme a zreflektujeme.

23.10. | Úvodní on-line setkání:

První on-line setkání, které proběhne 23. 10. od 16.00 do 17.30, bude vstupní branou do tajů komunitního kurátorství i praktických aspektů tohoto kurzu. Poprvé se potkáme, zlehka se začneme seznamovat a ladit na společný víkendový výjezd, jež bude ústředním bodem tohoto kurzu.

Od tohoto setkání si slibujeme dvojí: Zaprvé vy poznáte nás i sebe navzájem a prolomíte ledy anonymity, a zadruhé, že sladíme naši vizi a vaše očekávání, a budeme moci víkendovku přizpůsobit na míru přímo pro vaši účastnickou skupinu.

3. - 5. 11. | Komponovaný víkend v Brně

V termínu 3. - 5. 11. se vydáme společně se skupinou studentů z KISKu na společný komponovaný víkend na Filozofické fakultě v Brně. Tento víkendový výjezd vnímáme jako stěžejní část kurzu - čeká vás během něj teoretická část, sdílení, ideace i soustředěná kontemplace.

Věříme, že právě kombinace účastníků tohoto kurzu a studentů stejnojmenného KISKového předmětu může vytvořit synergické, otevřené a kreativní prostředí. To bude třeba jak pro hledání a definování vlastní role v komunitě, tak i pro přemýšlení nad budoucností, vizí a možnými akcemi a intervencemi vaší vlastní komunity.

Harmonogram víkendu:

pátek ~ 3. 11.
17.00 - 21.00 úvod

sobota ~ 4. 11.
8.30 společná snídaně
9.15 - 12.00 první programový blok
13.00 - 18.00 druhý a třetí programový blok
od 19.00 komunitní večer

neděle ~ 5. 11.
8.30 společná snídaně
9.15 - 13.00 čtvrtý a pátý programový blok

4. 12. | Závěrečné on-line setkání:

Rádi bychom s odstupem pár týdnů po víkendovém výjezdu zreflektovali a uzavřeli společně strávený čas v rámci kurzu. Co vám kurz dal a co jste naopak dali vy jemu? Jak se změnilo vaše vnímání komunit a společenství? Co je teď vaše komunitní "proč"? A mnoho dalšího - necháme to plynout a detaily se vyjeví. Už teď si ale do diáře můžete poznamenat termín 4. 12. 16.00 - 18.00.

(?)

Aneb co po vás budeme chtít, abyste kurz úspěšně absolvovali?

- Aktivní účast na výuce a víkendovém výjezdu

- Sdílení, imaginování, naslouchání a zkoušení nového

- Reflexi vlastního průchodu kurzem

(?)
0
Aktivní studenti
0
Obhájené závěrečné práce

Specifikace oboru

Obor: Komunitní kurátorství
Zkratka: KOMKUR
Kód: KOMKUR
Typ: celoživotní vzdělávání
Titul: žádný
Program: C9999 C-CV Celoživotní vzdělávání
Filozofická fakulta
Obor zajišťuje:
Filozofická fakulta