bk4062 Výživa

Fakulta sportovních studií
podzim 2024
Rozsah
13/13/0. 6 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno prezenčně.
Vyučující
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kristýna Dvořáková (cvičící)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Dominik Puda (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Předpoklady
BOZP_OK ( bozp_po_stud ) && BOZP_OK ( bozp_po_stud_fsps )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s výživovými doporučeními pro běžnou zdravou populaci i pro populaci se zvýšeným fyzickým zatížením, seznámit je i se základními složkami výživy člověka, jejich významem, zdroji, dávkami i fyziologickými účinky. Studující pochopí úlohu vody a pitného režimu ve výživě člověka. Budou seznámeni se základními alternativními výživovými směry a dietami.
Výstupy z učení
Student po absolvování tohoto předmětu bude schopen:
- rozumět základnímu pojmosloví ve výživě, rozdílům v doporučeních pro jednotlivé skupiny, legislativnímu rámci
- vysvětlit význam výživy pro lidský organismus
- identifikovat problémy způsobené nedostatečnou nebo nevhodnou výživou
- znát výživová doporučení pro specifické skupiny obyvatel
- rozlišit vhodná a nevhodná výživová doporučení a výživové směry
- pochopit rizika nesprávné výživy
Osnova
  • 01. Výživová doporučení. Význam výživy pro lidský organismus v jednotlivých obdobích života
  • 02. Analýza výživové stavu. Výživový stav. Dotazníkové šetření a vyhodnocení antropometrických ukazatelů nutričního stavu
  • 03. Sacharidy, bílkoviny, tuky – jejich význam ve výživě a doporučení
  • 04. Vitaminy a minerální látky – jejich význam ve výživě a doporučení
  • 05. Pitný režim. Význam vody
  • 06. Výživa dětí. Hodnocení výživového stavu u dětí
  • 07. Výživa těhotných, kojících, seniorů
  • 08. Alternativní výživové směry
  • 09. Vybrané diety a doporučení
  • 10. Extrémní diety a doporučení. Hodnocení. Kritické čtení
  • 11. Bioaktivní látky ve výživě
  • 12. Výživová omezení a restrikce vyplývající z environmentálních podmínek
Literatura
    doporučená literatura
  • BERDANIER, Lynne a Carolyn D. BERDANIER. Case studies in physiology and nutrition. Boca Raton: Taylor & Francis, 2010, [12], 156. ISBN 9781420088779. info
  • BENDER, David A. A dictionary of food and nutrition. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, 2009, 596 p. ISBN 9780199234875. URL info
  • GROPPER, Sareen Annora Stepnick, Jack L. SMITH a James L. GROFF. Advanced nutrition and human metabolism. 4th ed. Belmont, Calif.: Thomson/Wadsworth, 2005, xix, 600. ISBN 0534559867. info
  • Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 3rd ed. Prague: Galén, 2004, 500 s. ISBN 8072622927. info
  • Antioxidants in nutrition, health, and disease. Edited by J.M.C Gutteridge - B. Halliwell. [1st ed.]. Oxford: Oxford University Press, 1994, vi, 143 s. ISBN 0-19-854902-4. info
Výukové metody
Výuka bude probíhat formou přednášek a cvičení.
Metody hodnocení
Předpokládá se povinná účast na výuce. Možné jsou 2 omluvené absence.
Pro přihlášení ke zkoušce se předpokládá splnění následujících podmínek:
- absolvovat 3 průběžné testy (online přes informační systém)
- odevzdat správně 5 úkolů (semináře)
Zkouška bude ústní.
Informace učitele
Výuka probíhá po celý semestr distančně s využitím nástroje MS Teams anebo streamováním videa z učebny. Studenti mohou využít individuálních konzultací v čase konzultačních hodin vyučujících nebo po domluvě přes MS Teams.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.