ct012 Fyziologie sportu I

Fakulta sportovních studií
jaro 2016
Rozsah
8/0/0. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc. (přednášející)
doc. RNDr. Jiří Zháněl, Dr. (náhr. zkoušející)
Garance
doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Kontaktní osoba: Mgr. Iva Synková
Dodavatelské pracoviště: Centrum celoživotního vzdělávání – Účelová zařízení – Fakulta sportovních studií
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Osnova
  • • Kardiovaskulární systém (Srdeční revoluce, objemové a frekvenční parametry, relativní zatížení oběhu) • Dýchací systém (objemové a frekvenční parametry) • Energetický metabolismus tělesné zátěže (makroergní fosfáty, anaerobní glykolýza, aerobní fosforylace, podíly jednotlivých systémů na krytí energie pracujících svalů, metabolismus kyseliny mléčné a laktátu, jednorázové a opakované zatížení). • Maximální aerobní kapacita (měření a interpretace), anaerobní laktátový a ventilační práh (využití v praxi tréninku). • Chronobiologie. • Vliv intenzity tréninku na tréninkový efekt, časování tréninku a regenerace, optimalizace intenzity zatížení. • Autonomní nervový systém a jeho vliv na trénink a sportovní výkonnost. • Využití fáze superkompenzace ve sportovním tréninku. • Supramaximální trénink a jeho využití v praxi. Přetížení a syndrom přetrénování. • Manipulace s intenzitou zatížení při sportovním tréninku. • Regenerace (cíle a prostředky). Strečink, masáž, vodní procedury, elektroléčba a fyzikální terapie. • Sportovní výživa. • Vitamíny (funkce, tělesná zátěž, nadměrné a nedostatečné dávky vitamínů, vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích). • Minerály (sodík, draslík, vápník, fosfor, chlór, hořčík) a stopové prvky (síra, železo, zinek, jód, selén, fluór, měď, chróm, mangan, hliník). • Sacharidy (základní dělení, vláknina, fyzická zátěž, sacharidy v dietě) • Lipidy (základní dělení, fyziologické funkce tuků, fyzická zátěž, cholesterol, tuky v dietě). • Proteiny (fyziologické funkce bílkovin, aminokyseliny, bílkoviny v dietě, zvyšování svalové hmoty).
Literatura
    doporučená literatura
  • • Bartůňková, S. Fyziologie člověka a tělesných cvičení. 2014, Karolinum, 286 s. • Dovalil, J. Lexikon sportovního tréninku. 2008, Karolinum, 313 s. • Klimešová, I. Základy sportovní výživy. 2015, UP Olomouc, 80 s. • Mourek, J. Fyziologie. 2012, Grada,
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován jednorázově.
Výuka probíhá blokově.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2022, podzim 2022, jaro 2023, jaro 2024, podzim 2024.