FSpS:bp2232 Základy zdravé výživy II - Informace o předmětu
bp2232 Základy zdravé výživy II
Fakulta sportovních studiíjaro 2019
- Rozsah
- 1/1/0. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Po 16:00–16:50 E34/203 - seminární místnost
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TV) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenta s informacemi z oblasti legislativy potravin, bezpečnosti potravin a specifických složek potravin a jejich účinků na zdraví člověka. Dále se studenti seznámí s přístupy prevence nemocí pomocí výživy a také s dietními režimy doporučenými pro danou chorobu.
- Výstupy z učení
- Student po absolvování předmětu bude:
- znát legislativní rámec oblasti výživy
- aplikovat preventivní opatření ve výživě - Osnova
- 1. Legislativa potravin
- 2. Bezpečnost potravin
- 3. Kontrola potravin v ČR a EU
- 4. Biologicky aktivní látky
- 5. Antioxidanty ve výživě
- 6. Speciální výživa
- 7. Výživa v prevenci chorob
- Literatura
- SPINOZA, Benedictus de. On the correction of the understanding (Přít.) : Spinoza's Ethics ; and, On the correction of the understanding. info
- BENDER, David A. A dictionary of food and nutrition. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, 2009, 596 s. ISBN 9780199234875. info
- GROPPER, Sareen Annora Stepnick, Jack L. SMITH a James L. GROFF. Advanced nutrition and human metabolism. 5th ed. Balmont, Calif.: Wadsworth Cengage Learning, 2009, xvii, 600. ISBN 9780495116615. info
- European nutrition and health report 2009. Edited by Ibrahim Elmadfa. Basel: Karger, 2009, xiv, 412. ISBN 9783805592970. info
- Life cycle nutrition : an evidence-based approach. Edited by Sari Edelstein - Judith Sharlin. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers, 2009, xxv, 532. ISBN 9780763738105. info
- STIPANUK, Martha H. Biochemical, physiological & molecular aspects of human nutrition. 2nd ed. Philadelphia: Saunders, 2006, xx, 1212. ISBN 9781416002093. info
- Handbook of nutrition and imunity. Edited by M. Eric Gershwin - Penelope Nestel - Carl L. Keen. 1st ed. Totowa: Humana Press, 2004, xi, 365. ISBN 1592597904. info
- Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases : report of a joint WHO/FAO expert consultation. 1st ed. Geneva: World Health Organization, 2003, x, 149. ISBN 924120916X. info
- EVERS, Connie Liakos. How to teach nutrition to kids. Portland: Carrot Press, 2003, 247 s. ISBN 0964797011. info
- WHITNEY, Eleanor Noss a Frances Sienkiewicz SIZER. Nutrition : concepts and controversies. 9th ed. Belmont: Wadsworth, 2003, xvi, 578 s. ISBN 0-534-57797-0. info
- BAUER, Kathleen D. a Carol A. SOKOLIK. Basic nutrition counseling skill development : a guideline for lifestyle management. Belmont, CA: Wadsworth/Thomson Learning, 2002, xvii, 298. ISBN 0534589774. info
- Guidelines for comprehensive programs to promote healthy eating and physical activity : nutrition and physical activity work group. Edited by Susanne Gregory. Champaign: Human Kinetics, 2002, xviii, 37. ISBN 0736044647. info
- CHEUNG, Lilian W. Y., Steven L. GORTMAKER a Hank DART. Eat well & keep moving : an interdisciplinary curriculum for teaching upper elementary school nutrition and physical activity. Champaign: Human Kinetics, 2001, xxi, 481. ISBN 0736030964. info
- Antioxidants in nutrition, health, and disease. Edited by J.M.C Gutteridge - B. Halliwell. [1st ed.]. Oxford: Oxford University Press, 1994, vi, 143 s. ISBN 0-19-854902-4. info
- Výukové metody
- - přednáška (první a poslední přednáška je povinná)
- semináře – účast povinná – 80% - Metody hodnocení
- - ústní zkouška s připouštěcím testem (test je nutné napsat na min. 80 %)
- semináře jsou povinné (povoleny pouze 2 omluvené absence; aktivita na seminářích)
- tři dílčí testy v průběhu semestru – průměr na min. 75 %
- 2 projekty – kazuisitky
- 2 recenze – 1 webová stránka o výživě a 1 kniha tematická - Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2019/bp2232