FSpS:bk2022 Základy výživy ve sportu - Informace o předmětu
bk2022 Základy výživy ve sportu
Fakulta sportovních studiíjaro 2020
- Rozsah
- 7/7/0. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Andrea Horáková (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Pá 14. 2. 9:40–11:20 B11/235, Pá 21. 2. 8:00–9:40 B11/235, Pá 17. 4. 14:40–17:10 B11/235
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Management sportu (program FSpS, B-TV) (2)
- Management sportu (program FSpS, B-TV, směr Management sportu) (2)
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TV) (2)
- Speciální edukace bezpečnostních složek (program FSpS, B-TV) (2)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV) (2)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV, směr Rozhodčí fotbalu) (2)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV, směr Rozhodčí ledního hokeje) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem je vysvětlit základní koncepty oboru výživa. Studenti tohoto kursu získají základní informace a porozumí vztahům mezi výživou a pohybovou aktivitou.
- Výstupy z učení
- Student po absolvování předmětu bude schopen:
- rozlišit význam makroživin, mikroživin a vody ve výživě člověka
- orientovat se a správně interpretovat základní výživová doporučení pro běžnou populaci
- orientovat se a správně interpretovat základní výživová doporučení pro sportovce v podpoře regenerace, adaptace a sportovního výkonu
- posoudit energetickou bilanci sportovce a doporučit optimální energetický příjem s ohledem na míru sportovního zatížení
- identifikovat základní rizika nedostatečné výživy sportovce
- orientovat se v problematice doplňků stravy - Osnova
- 01. Základní pojmy o výživě
- 02. Energetická bilance
- 03. Sacharidy
- 04. Proteiny
- 05. Tuky
- 06. Vitamíny
- 07. Minerální látky
- 08. Voda, tekutinová bilance
- 09. Sportovní výživa
- 10. Suplementy
- 11. Výživa před, během a po výkonu
- 12. Výživa a cvičení speciálních skupin
- 13. Výživa v silových a vytrvalostních sportech
- Literatura
- povinná literatura
- MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
- doporučená literatura
- CLARK, Nancy. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2014, 392 s. ISBN 9788024746555. info
- Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 8072623184. info
- neurčeno
- BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2012, xii, 411. ISBN 9781450401616. info
- BURKE, Louise a Vicki DEAKIN. Clinical Sports Nutrition. 4th ed. Sydney: McGraw-Hill Companies, 2010, xix, 715. ISBN 9780070277205. info
- BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 531. ISBN 9780736046954. info
- Výukové metody
- Teoretické znalosti studenti získají na přednášce. Poznatky aplikují v rámci praktických úkolů na seminářích.
- Metody hodnocení
- - docházka na seminářích (povolena 1 omluvená neúčast)
- zápočtový test na posledním semináři (k postupu ke ZK úspěšnost – 50 %), 1 opravný termín ve ZK období
- 2 odevzdané domácí úkoly
- zkouška písemná – test na PC ve zkouškovém období, 50 otázek (50 bodů), hodnocení (body): A – 50–46; B – 45–41; C – 40–36; D – 35–31; E – 30–26; F – 25 a méně - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2020/bk2022