np909 Základy zdravé výživy

Fakulta sportovních studií
podzim 2009
Rozsah
2/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
np909/p1: Čt 13:00–14:30 K115, I. Hrnčiříková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 25 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/25, pouze zareg.: 0/25, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/25
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti budou seznámeni se základy zdravé výživy. Cílem kurzu je pochopit vztahy mezi výživou, zdravím a nemocí.
Osnova
  • 1. Základní přehled o výživě. 2. Tvorba správného jídleníčku 3. Energetická bilance a složení těla. 4. Sacharidy, bílkoviny, tuky. 5. Vitaminy, minerální látky, pitný režim. 6. Výživa v těhotenství. 7. Výživa při kojení. 8. Výživa dětí. Výživa adolescentů. 9. Výživa seniorů. 10. Výživa v prevenci nemocí - kardiovaskulárních. 11. Výživa v prevenci hypertenze, metabolického syndromu. 12. Výživa v prevenci obezity. 13. Výživa v prvenci onkologických onemocnění. 14. Aditiva.
Literatura
  • BENDER, David A. Introduction to nutrition and metabolism. 4th ed. Boca Raton: CRC Press, 2008, 416 s. ISBN 9781420043129. info
  • WEBB, Frances Sizer a Eleanor Noss WHITNEY. Nutrition : concepts and controversies. 11th ed. Belmont: Thomson/ Wadsworth, 2008, 1 sv. ISBN 9780495390657. info
  • BROWN, Judith E. Nutrition now. 5th ed. Belmont: Thomson/Wadsworth, 2008, 1 sv. ISBN 9780495117698. info
  • Present knowledge in nutrition. Edited by Barbara Ann Brown Bowman - Robert Russell. 9th ed. Washington, D.C.: ILSI Press, International Life Sciences Institute, 2006, 2 v. ISBN 978-1-57881-199-1. info
  • WILLIAMS, Melvin H. Nutrition for health, fitness, & sport. 7th ed. Dubuque: McGraw-Hill, 2005, xiv, 544. ISBN 0072441704. info
  • SUMMERFIELD, Liane M. Nutrition, exercise, and behavior :an integrated approach to weight management. Belmont: Wadsworth, 2001, xxii, 521. ISBN 0-534-54153-4. info
  • Modern nutrition in health and disease. Edited by Maurice E. Shils. 9th ed. Baltimore: Lippincott Williams-Wilkins, 1999, xxii, 1951. ISBN 068330769X. info
  • PAŘÍZKOVÁ, Jana. Nutrition, physical activity, and health in early life : [studies in preschool children]. Boca Raton: CRC Press, 1996, 295 s. ISBN 0849379199. info
Výukové metody
na přednáškách budou studenti seznámeni s teoretickými poznatky, které ověří v praxi
Metody hodnocení
přednášky, domácí úkoly, četba, projekty, účast na seminářích,ústní zkouška
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2010, podzim 2011.