np2403 Doplňky stravy

Fakulta sportovních studií
podzim 2016
Rozsah
1/1. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Út 12:10–12:55 B11/206
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
np2403/01: St 8:50–9:35 B11/305, M. Kumstát
Předpoklady
Absolvování předmětů s tématikou Výživy člověka, Fyziologie výživy.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je vymezit role doplňků stravy ve výživě člověka; předmětu je orientován na doplňky stravy využitelné v prevenci chronických neinfekčních onemocnění hromadného výskytu; student získá znalosti o možnostech suplementace různých cílových skupin (zdravá populace, sportovci, jedinci s narušenými stravovacími zvyklostmi, s nutričními deficiencemi atd.); získá dovednost pracovat s nabytými informacemi o nutričních hodnotách doplňků stravy a získá profesní kompetenci aplikovat zvolené suplementy v praxi.
Osnova
  • Legislativní rámec doplňků stravy na českém trhu. Zdravotní a výživová tvrzení využívaná u doplňků stravy.
  • Klasifikace doplňků stravy podle vybraných kritérií, vlastností, forem, účinku.
  • Použití doplňků stravy v primární a sekundární prevenci civilizačních onemocnění.
  • Suplementace různých populačních skupin (děti, mladiství, dospělí, senioři).
  • Suplementace různých populačních skupin (sportovci).
  • Suplementace u osob s nutričními deficiencemi, malnutricí, s narušenými stravovacími zvyklostmi.
  • Suplementace u osob s intolerancí na výživové látky.
Literatura
  • Mach, I. (2012). Doplňky stravy, jaké si vybrat při sportu i v každodenním životě. Praha, Česko: Grada Publishing, a.s.
  • Nařízení Rady EU o nových potravinách a nových složkách potravin, č. 258 (1997).
  • Greenwood, M., Kalman, D., & Antonio, J. (2008). Nutritional supplements in sports and exercise. Totowa, N.J.: Humana Press.
  • Caballero, B. (2009). Guide to nutritional supplements. Boston, MA: Elsevier.
  • Opletal, L. (2011). Přírodní látky a jejich biologická aktivita. (1.vyd.). Praha, Česko: Karolinum.
  • Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, č. 225 (2008).
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady 2006 o údajích týkajících se potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty a vlivu na zdraví, č. 1924 (2006).
  • Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a způsobu jejich použití, č. 54 (2006).
  • Směrnice o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy, č. 46 (2011).
  • Perušičová, J. (2013). Diabetes mellitus a doplňky stravy: vitaminy, náhradní sladidla, rostlinné produkty, káva, čaj, alkohol. Praha, Česko: Maxdorf.
  • Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky, č. 446 (2004).
  • Zákon o potravinách a tabákových výrobcích, č. 110 (1997).
  • Slíva, J., & Minárik, J. (2009). Doplňky stravy. (1.vyd.). Praha, Česko: Triton.
  • Michalová, I. (2007). Doplňky stravy (potraviny k doplnění jídelníčku). Praha, Česko: Sdružení českých spotřebitelů, o.s.
  • Talbott, S. (2003). A guide to understanding dietary supplements. Binghampton, N.Y.: Haworth press.
Výukové metody
přednášky, semináře
Metody hodnocení
- aktivní účast na seminární výuce (2 omluvené absence) - zpracování projektu suplementačního plánu pro zvolenou/zadanou cílovou skupinu, rešerše odorné literatury - prezentace práce na semináři, hodnocení A-F
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2015, podzim 2017, podzim 2018.