ENSn4437 Hospodaření v krajině

Fakulta sociálních studií
jaro 2025
Rozsah
2/0/0. 8 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Zbyněk Ulčák, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Karel Stibral, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Karel Stibral, Ph.D.
Katedra environmentálních studií – Fakulta sociálních studií
Kontaktní osoba: Mgr. Kateřina Hendrychová
Dodavatelské pracoviště: Katedra environmentálních studií – Fakulta sociálních studií
Předpoklady
! HEN437 Hospodaření v krajině &&!NOW( HEN437 Hospodaření v krajině )&&TYP_STUDIA(N)
Součástí výuky je i tématika základů zemědělské produkce (základní pojmy pedologie, výživy rostlin, ad.). Studentům, kteří absolvovali předchozí zemědělské či lesnické studium, bude tato část uznána.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 46 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/46, pouze zareg.: 0/46, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/46
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student je schopen popsat environmentální dopad aktivit člověka v krajině se zvláštním zřetelem k zemědělství. V úvodní části jsou objasněny abiotické a biotické prvky agroekosystému, principy jeho fungování. Následuje studium původu, vývoje a diversity zemědělských systémů; hlavní pozornost je věnována zemědělství mírného pásma, jeho produkčním i mimoprodukčním funkcím.
Kurz studujícím umožňuje: analyzovat příčiny zájmových konfliktů ve venkovském prostoru; navrhnout model konfrontace industriálního zemědělství s existujícími a navrhovanými alternativami
Student identifikuje příčiny a důsledky modernizace zemědělství ve 20. století včetně fungování principů WTO a zemědělské politiky EU a jejich environmentálních a sociálních důsledků. Je schopen navrhnout model konfrontace industriálního zemědělství s existujícími a navrhovanými alternativami.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- identifikovat hlavní principy využívání zemědělské krajiny a konflikty v ní;
- akceptovat potřebu multidisciplinárního přístupu v hospodaření v krajině;
- přistupovat k hodnocení přijatých řešení s pochopením souvislostí.
Osnova
  • Půda a výživa rostlin – základní půdotvorné procesy. Organická hmota v půdě. Hnojiva statková a umělá, vliv na životní prostředí.
  • Agroekosystém – Vznik a šíření zemědělství – přehled současných teorií, energie a zemědělství. osevní postupy.
  • Současné světové zemědělství – industriální hospodaření v rozvinutých zemích, zemědělství Zelené revoluce, “zapomenuté zemědělství.
  • Udržitelné hospodaření v krajině - charakteristika, možnosti hodnocení udržitelnosti. Teorie udržitelného hospodaření, „maximum sustainable yield“.
  • Ekologické zemědělství I - principy, historie, standardy IFOAM.
  • Ekologické zemědělství II – příklady používaných postupů.
  • Ekologické zemědělství III - mimoprodukční – ekologické, ekonomické a sociální aspekty.
  • Ekologické zemědělství IV - přímé vztahy mezi zemědělci a spotřebiteli.
  • Zemědělství a krajina – láska ke krajině a/nebo boj proti divočině?
  • Venkov a zemědělství ve 21. století: současná venkovská krajina, současná zemědělská politika.
  • Exkurze
Literatura
    povinná literatura
  • URBAN, Jiří a Bořivoj ŠARAPATKA. Ekologické zemědělství :učebnice pro školy i praxi. 1. vyd. Praha: Ministerstvo životního prostředí ČR, 2003, 280 s. ISBN 80-7212-274-6. info
    doporučená literatura
  • The politics of land and food scarcity. Edited by Paolo De Castro. New York: Routledge, 2013, xiv, 154. ISBN 9780203084137. info
  • HUB, Pavel. Neber zvíře do úst, aneb, Podala snad Eva Adamovi jelito? : rozhovory o utrpení zvířat v systému živočišné výroby s dopadem na člověka, společnost a přírodu. V Tribunu EU vyd. 1. Brno: Tribun EU, 2012, 409 s. ISBN 9788026302155. info
  • CAROLAN, Michael S. The sociology of food and agriculture. New York: Routledge, 2012, xii, 317. ISBN 9780415698511. info
  • ESTABROOK, Barry. Tomatoland : how modern industrial agriculture destroyed our most alluring fruit. Kansas City, MO: Andrews McMeel Pub., 2012, xxi, 233. ISBN 9781449423452. info
  • NESTLE, Marion a Malden C. NESHEIM. Why calories count : from science to politics. Berkeley: University of California Press, 2012, 288 p. ISBN 9780520262881. info
  • WALDAU, Paul. Animal rights : what everyone needs to know. New York, N.Y.: Oxford University Press, 2011, [xvii], 23. ISBN 9780199739974. info
  • SAGE, Colin. Environment and food. New York: Routledge, 2011, xv, 320. ISBN 9780415363129. info
  • GRUEN, Lori. Ethics and animals : an introduction. New York: Cambridge University Press, 2011, xvi, 233. ISBN 9780521717731. info
  • WIRZBA, Norman. Food and faith : a theology of eating. New York: Cambridge University Press, 2011, xix, 244. ISBN 9780521195508. info
  • GREENBERG, Paul. Four fish : the future of the last wild food. New York: Penguin Press, 2010, 284 p. ISBN 9781594202568. info
  • STEEL, Carolyn. Hungry city : how food shapes our lives. London: Vintage Books, 2009, xiii, 383. ISBN 9780099531685. info
  • DAVIS, Ellen F. Scripture, culture, and agriculture : an Agrarian reading of the Bible. New York: Cambridge University Press, 2009, xvii, 234. ISBN 9780521732239. URL info
  • WRIGHT, Julia. Sustainable agriculture and food security in an era of oil scarcity : lessons from Cuba. Sterling, VA: Earthscan, 2009, xvi, 261. ISBN 9780415507349. URL info
  • Ethical traceability and communicating food. Edited by Christian Coff. [Berlin?]: Springer, 2008, xxvi, 318. ISBN 9781402085239. URL info
  • ŠARAPATKA, Bořivoj a Urs NIGGLI. Zemědělství a krajina : cesty k vzájemnému souladu. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008, 271 s. ISBN 9788024418858. info
  • Food biotechnology in ethical perspective. Edited by Paul B. Thompson. 2nd ed. Dordrecht: Springer, 2007, ix, 340. ISBN 9789048174461. URL info
  • The SAGE handbook of environment and society. Edited by Jules N. Pretty. 1st pub. Los Angeles, Calif.: SAGE Publications, 2007, xiii, 626. ISBN 9781412918435. info
  • The Earthscan reader in sustainable agriculture. Edited by Jules N. Pretty. London: Earthscan, 2005, xxii, 405. ISBN 1844072363. info
  • KORTHALS, Michiel. Before dinner : philosophy and ethics of food. Translated by Frans Kooymans. Dordrecht, Netherlands: Springer ;, 2004, xiii, 213. ISBN 1402029926. info
  • PRETTY, Jules. Agri-culture :reconnecting people, land and nature. 1st pub. London: Earthscan Publications, 2002, xvi, 261 s. ISBN 1-85383-925-6. info
  • JANDÁK, Jiří, Alois PRAX a Eduard POKORNÝ. Půdoznalství. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2001, 140 s. ISBN 8071575593. info
  • LAPKA, Miloslav a Miroslav GOTTLIEB. Rolník a krajina :kapitoly ze života soukromých rolníků. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2000, 166 s. ISBN 80-85850-83-4. info
  • PRAX, Alois, Jiří JANDÁK a Eduard POKORNÝ. Půdoznalství. 1. vyd. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 1999, 153 s. ISBN 8071571458. info
  • HENDERSON, Elizabeth a Robyn VAN EN. Sharing the harvest : a guide to community supported agriculture. Edited by Joan Dye Gussow. 1st print. Vermont: Chelsea Green Publishing Company, 1999, xvi, 254. ISBN 1890132232. info
  • PRETTY, Jules. The living land :agriculture, food and community regeneration in rural Europe. 1st pub. London: Earthscan Publications, 1998, xii, 324 s. ISBN 1-85383-516-1. info
  • BARTÁK, Miroslav, František KOCOUREK a Vladimír VRABEC. Obecná agroekologie. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická universita, 1996, 134 s. ISBN 80-7078-354-0. info
  • BARTÁK, Miroslav, Bořivoj ŠARAPATKA a František KOCOUREK. Speciální agroekologie. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická universita, 1996, 179 s. ISBN 80-7078-353-2. info
  • CHAZANOV, Anatolij Michajlovič. Nomads and the outside world. Edited by Ernest André Gellner, Translated by Julia Crookenden. 2nd ed. Wisconsin: University of Wisconsin Press, 1994, lix, 382. ISBN 0299142841. info
  • HODDER, Ian. The domestication of Europe : structure and contingency in neolithic societies. Cambridge, Mass., USA: B. Blackwell, 1990, x, 331. ISBN 0631177698. info
Výukové metody
Předmět je postaven na přednáškách a individuální práci se studijními zdroji. Studenti na základě jejich studia vypracovávají závěrečný esej. 2 průběžné testy.
Metody hodnocení
Předmět je zakončen pisemnou. Bodově jsou hodnoceny dva průběžné testy a zavěrečný esej. Literatura pro průbězné studium bude umístěna v sekci "Studijní materiály" na IS.
Informace učitele


Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.