BVKL061 Kvalitologie

Lékařská fakulta
jaro 2005
Rozsah
2/1/0. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc., prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • Cíl výuky:
  • Seznámit posluchače s významem péče o jakost potravin, s jejím řízením a hodnocením během produkce a zpracování potravin. Naučit správně aplikovat principy systémů péče o jakost, definované normami ČSN ISO řady 9000, hodnotit a řídit jakost. Výuka navazuje na znalosti předmětů předcházejícího studia (chemie, biochemie, výživa, technologie potravin) a je zaměřena na charakteristiky hlavních jakostních parametrů (fyzikální, chemické, senzorické, mikrobiologické znaky jakosti) a na možnosti jejich ovlivnění. Součástí výuky jsou základy zbožíznalství, přehled požadavků na jakost potravin a komplexní management kvality.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2002, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011.