BVPZ041c Potraviny živočišné - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2009
Rozsah
0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Doc Ing Alžbětq Jarošová, PhD (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
Pá 8:00–12:00 N02011
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Dosáhnout u studentů dobrých znalostí o surovinách a potravinách živočišného původu. Poznat principy zemědělské produkce potravin živočišného původu.Získat přehled o hlavních druzích a sortimentu surovin a potravin živočišného původu. Pozice potravin živočišného původu ve výživě člověka. Technologie potravin živočišného původu a jejich hodnocení.
Osnova
  • Seminární besedy k přednáškám. Ukázky surovin a potravin živočišného původu a jejich senzorické hodnocení. Posuzování nutriční, kulinární a technologické jakosti surovin a potravin živočišného původu. Diskuze o zákonu o potravinách a souvisejících komoditních vyhláškách. Videozáznamy o technologiích a hodnocení kvality surovin a potravin živočišného původu u nás a v zahraničí. Podle možnosti exkurze do mlékárny, masného a drůbežářského podniku. Průběžný a zápočtový písemný test a jeho následná diskuse.
Literatura
  • Ingr, I. Senzorická analýza potravin.Brno:MZLU,1997
Metody hodnocení
cvičení, test, zápočet
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2000, jaro 2001, jaro 2002, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, podzim 2008, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.