MNEV081c Ekonomika výživy - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2019
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
prof. Ing. František Buňka, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
prof. Ing. František Buňka, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 8:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 8:00–12:00 A21/107
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování tohoto předmětu bude schopen student porozumět a vysvětlit ekonomické aspekty výživy člověka.
Osnova
  • Studenti se zde budou zabývat determinanty výživové politiky na úrovni jednotlivce i státu a podrobí hlubší analýze spotřebu produkci na území České republiky. Ze stavu spotřeby potravin posluchači vyvodí závěry o úrovni výživy obyvatelstva ČR, o jejich kladech a záporech a o opatřeních vedoucích k nápravě negativ. Značná pozornost zde bude věnována problematice plánování výživy kolektivů i jednotlivců, vzniku hmotnostních a nutričních ztrát při skladování a kulinárním zpracování potravin a rovněž opatřením vedoucím k jejich snižování. Studenti si osvojí metodiku nutričního a nutričně ekonomického hodnocení potravin a pokrmů, včetně ovládání výpočetních prostředků sloužících k tomuto účelu. Posluchači jsou dále seznamováni se základními znalostmi z oblasti režijních nákladů ve společném stravování a jejich minimalizace. Závěrečná přednáška bude věnována stavu a vývoji trhu s potravinami.
Literatura
  • COMBS, Gerald F. The vitamins : fundamental aspects in nutrition and health. 3rd ed. Burlington: Elsevier Academic Press, 2008, xix, 583. ISBN 9780121834937. info
  • Encyclopedia of human nutrition. Edited by Benjamin Caballero - Lindsay Allen - Andrew Prentice. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier, 2005, xxxviii, 5. ISBN 0121501116. info
  • HLÚBIK, Pavol a Libuše OPLTOVÁ. Vitaminy. 1. vyd. Praha: Grada, 2004, 232 s. ISBN 8024703734. info
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. Vyd. 1. Praha: Svoboda Servis, 2002, 207 s. ISBN 8086320235. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Informace učitele
100% účast
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.