MPVP0933p Výživa v prevenci III-přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2008
Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
Út 15:00–16:40 N02159
Předpoklady
MPVP0832p Výživa v prevenci II && MPVP0832c Výživa v prevenci II-cvič.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
  • Zdravotní vědy (program LF, N-SZ, směr Pedagogická specializace výživa člověka)
Cíle předmětu
Předmět zaměřený na vztah výživy a zdraví, zvláště výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem.
Osnova
  • Výživa kojenců a batolat(mimo kojení) – přechod na stravu dospělých, kvalitativní a kvantitativní složení stravy. Možná rizika.
  • Výživa děti.
  • Výživa adolescentů – fyziologické změny a s nimi související nutriční požadavky. Specifika věku a z něj plynoucí nutriční rizika.
  • Výživa těhotných a kojících žen.
  • Výživa ve stáří.
  • Alternativní směry ve výživě.
  • Výživa sportovců.
  • Výživové chování.
  • Chuťové a potravinové preference.
  • p> Odvykání kouření.
  • Stres a jeho zvládání.
  • Komplexní preventivní vyšetření.
  • Pohyb v primární péči.
  • Problematika nukleotidů ve výživě.
  • Jód ve výživě. Řešení jodového deficitu v ČR.
  • Výživa v krizových situacích (válka, přírodní katastrofa, hladomor aj.)
  • Nutriční problematika Rómské populace – stravovací návyky, zdravotní stav a jejich determinanty. Možnosti intervence u minoritního etnika+ stručná demografie Rómské populace.
  • Nutriční problematika u toxikomanů – vliv zneužívání drog na metabolismus, výživový stav a stravovací návyky. Možnosti intervence + prevalence toxikomanie v ČR.
  • Nutriční problematika u bezdomovců – dopad na kvalitativní i kvantitativní stránku výživy a výživový stav jedince. Možnosti intervence.
  • Výživová politika na celosvětové, evropské a národní úrovni, organizace, cíle, nástroje, včetně sledování a hodnocení výživové spotřeby a definice výživových doporučení.
  • Fyziologické účinky vlákniny – využití v prevenci případně v léčbě.
  • Potraviny pro zvláštní výživu.
  • Společné stravování.
  • Problematika alkoholu ve výživě – působení alkoholu v organismu, hranice mezi přijatelnou a nadměrnou konzumací. Nutriční rizika alkoholismu.
Literatura
  • Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001, 63 s. ISBN 8070711949. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Miroslav Cikrt - Lumír Komárek. Vyd. 1. Praha: Státní zdravotní ústav, 2000, 158 s. ISBN 8070711612. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999, 55 s. ISBN 8070711353. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998, 140 s. ISBN 8070711086. info
  • PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi : souborné vydání. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1998, 622 s. ISBN 8070710802. info
  • Prevence v primární péči : doporučené postupy WHO. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1997, 135 s. ISBN 8070711078. info
Metody hodnocení
přednáška, zkouška
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2009, podzim 2010.