BVCP0121 Food Chemistry I

Faculty of Medicine
Autumn 2009
Extent and Intensity
1/0. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (lecturer)
Guaranteed by
RNDr. Jiří Totušek, CSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinářských úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
Syllabus (in Czech)
  • Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny Tuky a jiné lipidy Sacharidy Vitaminy (hydrosolubilní, liposolubilní) Minerální látky (esenciální prvky, voda) Aromatické látky Chuťové látky Barviva
Literature
  • VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin. 2. Vyd. 2., uprav. Tábor: OSSIS, 2002, 303 s. ISBN 80-86659-01-12. info
  • VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 2. upr. Tábor: OSSIS, 2002, xv, 303. ISBN 8086659011. info
  • VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 2. upr. Tábor: OSSIS, 2002, xii, 343. ISBN 808665902X. info
Assessment methods
lecture, colloquium
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
The course is also listed under the following terms Autumn 2001, Autumn 2002, Autumn 2003, Autumn 2004, Autumn 2005, Autumn 2006, Autumn 2007, Autumn 2008, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012.
  • Enrolment Statistics (Autumn 2009, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2009/BVCP0121