BDUV01b Úvod do výživy

Lékařská fakulta
podzim 2010
Rozsah
0/6/0. celkem 6 hodin. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto předmětu student porozumí základním poznatkům o výživě;bude umět výživová doporučení na základě potravinových skupin.
Osnova
  • Úvod do studia předmětu výživa. Evoluce výživy člověka. Faktory ovlivňující výběr potravy člověka. Výživová doporučení. Kojení. Energie. Voda a pitný režim. Bílkoviny. Sacharidy. Tuky. Vitaminy. Minerální látky ve výživě člověka.
Literatura
  • Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 9788025469873. info
  • BARASI, Mary E. Nutrition at a glance. 1st ed. Oxford: Blackwell Pub., 2007, 144 s. ISBN 9781405134873. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
  • PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
kolokvium - písemný test
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2010/BDUV01b