MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2011
Rozsah
0,5 h týdně. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
Předpoklady
MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu bude student schopen předkládat argumentačně promyšlená rozhodnutí týkající se bezpečnosti výživy v praxi nutričního terapeuta.
Osnova
  • Náplň oboru, historický vývoj v České republice (Československu).
  • Pojem bezpečnost potravin a pokrmů ve stravovacích službách, vztah k pojmům kvalita a nutriční složení.
  • Přehled legislativy (Nařízení ES č. 178/2002, Nařízení ES č. 852/2004, Díl 4 zákona č. 258/2000 Sb., vyhláška č. 137/2004 Sb., vyhláška č. 602/2006 Sb.), Kodex hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování (Codex alimentarius)
  • Nebezpečí v pokrmech: typy, posuzování a hodnocení.
  • Postupy založené na zásadách HACCP: 7 principů HACCP, analýza nebezpečí pro specifické procesy v praxi nutričního terapeuta.
  • Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách.
  • Metody ověřování HACCP (verifikace, validace), standardizace v hygieně stravovacích služeb.
  • Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.
Literatura
  • podpora aplikacemi e-learningu IS MU
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
zkouška
Informace učitele
https://is.muni.cz/el/1411/podzim2011/MNHV0922p/index.qwarp
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.