BVLV0533p Léčebná výživa III - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2013
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
PaedDr. Věra Bulková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Petra Hýsková (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Pavla Všetečková (cvičící)
Mgr. Lucie Olejníčková (náhr. zkoušející)
Mgr. Kateřina Ondrušová (náhr. zkoušející)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 13:30–17:30 A21/107
Předpoklady
BVLV0422c Léč. výživa II- cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět poskytuje studentům ucelený soubor vědomostí a dovedností z oblasti praktické aplikace teoretických znalosti klinické dietologie. Osvojení vědomostí předmětu léčebná výživa je předpokladem pro výkon povolání nutričního terapeuta. Obsah předmětu navazuje na vědomosti získané v předmětu Technologie přípravy pokrmů a dalších odborných předmětech. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové vědomosti: - dokonalá znalost zásad léčebné výživy při jednotlivých systémových onemocnění, - schopnost aplikovat získané poznatky při zajišťování léčebné výživy individuálních nemocných, - zásady moderních postupů při sestavování jídelních lístků, - zásady moderních technologií přípravy základních a speciálních druhů léčebné výživy při využití zásad zdravé výživy, - zpracování dietetické anamnézy a stanovení terapeutického plánu stravování individuálních klientů, - zásady správné kultury stolování, - hygienické a bezpečnostní zajištění přípravy i expedice stravy, skladování. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové dovednosti: - uplatnění nejnovějších poznatků z oblasti dietetiky při sestavování rámcových i individuálních jídelních lístků - hodnocení léčebné výživy po stránce nutričních předpokladů, dodržení energetické potřeby i zachování biologické hodnoty podané stravy - zvládnutí výpočetní techniky – textové editory, kartotéky, databáze, evidence, odborné programy - provádění zdravotní výchovy nemocných, rodinných příslušníků i zdravotnických pracovníků a pracovníků stravovacích provozů - edukační činnost a práce v odborných poradnách - příprava propagačních materiálů, publikační činnost - aktivní činnost v nutričním týmu
Osnova
  • Výživa při infekčním onemocnění bez přímého vztahu ke změnám ve výživě.
  • Léčebná výživa při infekčních onemocněních postihujících gastrointestinální trakt.
  • Podpůrná výživa u plicního onemocnění.
  • Léčebná výživa při mentální anorexii a bulimii.
  • Léčebná výživa v chirurgii
  • Předoperační nutriční příprava.
  • Nutriční postupy bezprostředně po operacích. Nutriční postupy po chirurgických výkonech.
  • Léčebná výživa v dlouhodobém pooperačním období a v rekonvalescenci.
  • Umělá výživa – enterální a parenterální
  • Léčebná výživa při nežádoucích reakcích na potraviny
  • Patofyziologie potravinových alergií a intolerancí (enzymatické, dráždivé, psychosomatické).
  • Změny ve výživě, diagnóza, léčba a prevence.
  • Léčebná výživa při endokrinopatiích
  • Léčebná výživa při poruchách štítné žlázy.
  • Léčebná výživa při chorobách nadledvinek.
  • Diety diagnostické a speciální:
  • Léčebná výživa při celiakii.
  • Léčebná výživa při laktózové intoleranci.
  • Léčebná výživa při fenylketonurii.
  • Standardizovaný režim léčebné výživy na koronární jednotce.
  • Speciální diety při chronickém selhání ledvin.
  • Dieta při zjišťování okultního krvácení.
  • Dieta pro koncentrační pokus.
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. 1. vydání. Praha: Forsapi, 2011, 167 stran. ISBN 9788087250112. info
  • TEPLAN, Vladimír a Olga MENGEROVÁ. Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin a močových cest. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2010, 353 s. ISBN 9788020422088. info
  • HRUBÝ, Milan a Olga MENGEROVÁ. Dieta u chronických onemocnění ledvin. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 148 s. ISBN 9788087250075. info
  • SVAČINA, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, xxii, 505. ISBN 9788072626762. info
  • KUNOVÁ, Václava. Obezita : dieta pro zdravé hubnutí. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2009, 100 s. ISBN 9788087250044. info
  • BARTÁŠKOVÁ, Dagmar a Olga MENGEROVÁ. Cukrovka : dieta a rady lékaře. vyd. 1. Čestlice: Medica Publishing, 2008, 179 s. ISBN 9788085936605. info
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
  • Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
  • ŘEHOŘKOVÁ, Pavla, Monika ŠPIČKOVÁ a Miroslava ŠPIČKOVÁ. Odvápnění kostí čili osteoporóza. Dieta bohatá vápníkem. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 104 s. ISBN 9788087250006. info
  • RUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus čili cukrovka. Dieta diabetická. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 94 s. ISBN 9788090382022. info
  • VLACHOVÁ, Libuše. Dieta pro snížení cholesterolu. 1. vyd. Praha: Agentura VPK, 2007, 106 s. ISBN 9788073341244. info
  • SKŘIČKA, Tomáš, Pavel KOHOUT a Marieta BALÍKOVÁ. Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 68 s. ISBN 9788090382060. info
  • KUŽELA, Lubomír a Věra STEJSKALOVÁ. Dna - nemoc králů. Je nutná bezpurinová dieta? 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 70 s. ISBN 9788090382053. info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie a bezlepková dieta. 3. vyd. Praha: Maxdorf, 2006, 166 s. ISBN 8073450704. info
  • TEPLAN, Vladimír a Olga MENGEROVÁ. Choroby ledvin a močových cest : dieta a rady lékaře. 2. vyd. Čestlice: MEDICA PUBLISHING - Pavla Momčilová, 2005, 173 S. ISBN 8085936518. info
  • LUKÁŠ, Karel a Jiřina ŠATROVÁ. Dieta při ulcerózní kolitidě a Crohnově nemoci. 1. vyd. Praha: Triton, 2004, 87 s. ISBN 807254473X. info
  • WAGNER, Petr a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při cukrovce. Vyd. 2. Praha: Triton, 2003, 135 s. ISBN 807254408X. info
  • HAVLOVÁ, Vladimíra a Petr WOHL. Dieta při chronické zácpě : 119 receptů. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 2003, 71 s. ISBN 8070216328. info
  • MAREČKOVÁ, Olga, Eva PATLEJCHOVÁ a Markéta HOVORKOVÁ. Dieta při vleklém onemocnění slinivky břišní. Vydání 2. Praha: TRITON, 2003, 75 stran. ISBN 8072544128. info
  • FILIP, Karel a Olga MENGEROVÁ. Choroby jater : dieta a rady lékaře. 1. vyd. Čestlice: Medica Publishing, 2003, 127 s. ISBN 8085936224. info
  • KREKULOVÁ, Laura a Vratislav ŘEHÁK. Dieta při onemocněních jater, žlučníku a žlučových cest. Vyd. 2. V Praze: Triton, 2002, 67 s. ISBN 8072542958. info
  • KUŽELA, Lubomír a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při hypertenzi. Vydání 1. Praha: TRITON, 1999, 76 stran. ISBN 807254019X. info
  • KOCIÁN, Jiří a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při odvápnění kostí (osteoporóze). 4. vyd. Praha: TRITON, 1999, 152 s. ISBN 8072540661. info
  • ANDĚL, Michal. Vnitřní lékařství :endokrinologie, diabetologie, poruchy metabolismu a výživy. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova - Vydavatelství Karolinum, 1996, 201 s. ISBN 80-7184-316-4. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
průběžné testy,ústní zkouška
Navazující předměty
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.