BVPC0121c Potravinářská chemie I - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2025
Rozsah
1/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
doc. RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
doc. RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 8:00–9:40 A21/111, Út 8:00–9:40 A21/209
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je studenty seznámit s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách; vysvětlit jejich změny během technologického zpracování a kulinárních úprav; vysvětlit metody chemické analýzy zejména instrumentální a jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu bude student schopen:
- provádět chemické výpočty
- popsat základní metody chemické analýzy potravin
- samostatně provést vybrané analýzy potravin
Osnova
Výpočty v chemii 1. Stanovení kyseliny octové 2. Stanovení kyseliny fytové
Literatura
  • KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 202 s. ISBN 9788073750367. info
  • KLOUDA, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 2003, 132 s. ISBN 8086369072. info
Výukové metody
praktické cvičení v laboratoři, plná účast, odevzdané protokoly
Metody hodnocení
plná účast, odevzdané protokoly, závěrečný test
Navazující předměty
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2025/BVPC0121c