BVPC0121p Potravinářská chemie I - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2025
Rozsah
1/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: k.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
doc. RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
doc. RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 8:00–9:40 A21/111, Út 8:00–9:40 A21/209
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinářských úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
Výstupy z učení
Po ukončení předmětu je student schopen:
- popsat složení potravin a změny probíhající při jejich zpracování.
Osnova
Energetická hodnota potravin a její stanovení, aminokyseliny v potravinách - jejich chuťové a výživové vlastnosti, peptidy a bílkoviny v potravinách, tuky v potravinách, vybrané metody analýzy potravin.
Literatura
    doporučená literatura
  • VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin 1. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, xxii, 580. ISBN 9788086659176. info
  • VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin 2. Rozš. a přeprac. vyd. 3. Tábor: OSSIS, 2009, xx, 623. ISBN 9788086659176. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
průběžné online testy, 60 %
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2025/BVPC0121p