RV2MP_VYZ Výživa člověka

Pedagogická fakulta
jaro 2007
Rozsah
2/0/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Martina Martínková, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. MUDr. Marie Havelková, CSc.
Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Miloslava Marková
Rozvrh
Po 14:20–16:00 učebna 27
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získání základních znalostí z oblasti lidské výživy. Během studia je kladen důraz na pochopení základních výživových doporučení odvozených od fyziologických potřeb lidského organismu.Výživa je pojímána jako významný faktor vnějšího prostředí, který se uplatňuje při vzniku, ale i prevenci onemocnění.
Osnova
  • Okruhy: 1.Význam výživy. Základní složky výživy. Výživová pyramida. 2.Anatomie a fyziologie trávicí soustavy. 3.Energetická bilance. Energetický příjem a výdej. Bazální metabolismus, energetické nároky organismu vzhledem k pohlaví, věku, fyzické aktivitě a zdravotnímu stavu. 4.Metabolismus základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky). 5.Vitamíny – rozdělení, zdroj, vstřebávání, význam pro organismus, rizikové faktory. 6.Minerální a stopové prvky ve výživě. 7.Regulace vody v těle a pitný režim. 8.Výživová doporučení. Aktuální problematika zdravého způsobu stravování. Výživový stav v ČR. 9.Nadměrný, snížený příjem potravy a jeho vliv na zdravotní stav. Poruchy přijmu potravy. Mentální anorexie, mentální bulimie. Dietování. Nadváha a obezita. 10.Potravinové alergie a dietní režimy u vybraných druhů onemocnění (diabetes mellitus, celiakie, fenylketonurie aj.) 11.Výživa v průběhu ontogenetického vývoje (novorozenec, kojenec, batole, předškolní věk, mladší a starší školní věk, adolescent). 12.Alternativní způsoby stravování. 13.Stravovací zvyklosti ve vybraných evropských a mimoevropských zemích. 14.Aktivizační metody v předmětu Výživa člověka.
Literatura
  • WOLF, A. a kol. Hygiena výživy. Praha: Avicenum, 1985
  • RAMEŠ, I. Fyziologie výživy. Praha: Avicenum, 1983.
  • Fořt,P.Co jíme a pijeme? Praha: Olympia,2003. ISBN 80-7033-814-8.
  • HANREICH, I. Jídlo a pití malých dětí. Praha 2001. Grada. 108 s. ISBN 80-247-0100-6
  • HEJDA, S. Kapitoly o výživě. Praha 1985. Avicenum. 234 s.
  • TROJAN, S. a kol. Lékařská fyziologie. Praha 1994. Avicenum. 464 s. ISBN 80-7169-036-8
  • MÁLKOVÁ, I., KRCH, F. D. SOS nadváha – Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha 2001. Portál. 236 s. ISBN 80-7178-521-0
  • FRAŇKOVÁ, S., DVOŘÁKOVÁ – JANŮ, V. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha 2003. UK Praha. 256 s. ISBN 80-246-0548-1
  • FRAŇKOVÁ, S., ODEHNAL, J., PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha 2000. HZ Editio. 198 s. ISBN 80-86009-32-7
  • KRCH, F. D. a kol. Poruchy příjmu potravy. Praha 1999. Grada. 240 s. ISBN 80-7169-627-7
  • GEBAUER, K. Dr. Zdravíčko Vám radí. Zlín: 1999. ISBN 80-238-3306-5.
  • HRUBÝ, S. Pravda o dietách – o redukční zvláště. Úvaly, Ratio, 1997
  • BRAND MILLER, Janette, Kaye FOSTER-POWELL a Stephen COLAGIURI. Glukózová revoluce. Translated by David Frej. Vyd. 1. Praha: TRITON, 2004, 223 s. ISBN 8072545353. info
  • KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004, 136 s. ISBN 8024707365. info
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
  • KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
  • MAROUNEK, Milan, Pavel BŘEZINA a Jan ŠIMŮNEK. Fyziologie a hygiena výživy. Vyškov: VVŠ PV, 2000, 132 s. 1. ISBN 80-7231-057-7. info
  • MINDELL, Earl. Vitaminová bible pro 21. století : [vše o vitaminech, které budete v tomto století potřebovat]. Translated by Miloš Máček. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 2000, 303 s. ISBN 8024204061. info
  • MINDELL, Earl. Jídlo jako lék. Translated by Jitka Radvanská. Vyd. 2. Frýdek-Místek: Alpress, 1996, 364 s. ISBN 8085975556. info
  • PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
  • HALAČKA, Karel, Karel NÁVRAT a Bohumil TUREK. Hygiena výživy v denní praxi. 1. vyd. Praha: Avicenum, 1988, 170 s. URL info
  • HEJDA, Stanislav. Výživa a zdravotní stav člověka. Vyd. 1. Praha: Avicenum, zdravotnické nakladatelství, 1987, 196 s. URL info
Metody hodnocení
Předmět bude zakončen písemnou zkouškou. Součástí zkoušky bude odevzdání a obhajoba seminární práce na téma vztahující se k výživě člověka.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2005, jaro 2006.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/jaro2007/RV2MP_VYZ