VZINTER Nutrition and nutrition education

Pedagogická fakulta
jaro 2022
Rozsah
0/2/0. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
doc. Stojan Kostanjevec (cvičící), PhDr. Mgr. et Mgr. Jitka Reissmannová, Ph.D. (zástupce)
PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D. (pomocník)
Garance
PhDr. Mgr. et Mgr. Jitka Reissmannová, Ph.D.
Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Andrea Špačková
Dodavatelské pracoviště: Katedra tělesné výchovy a výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Předpoklady
Komunikace v angličtině.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 25 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/25, pouze zareg.: 0/25, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/25
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
1. To develop of new knowledge from nutrition and nutrition education. 2. To be aware of, understand and use professional terms in relation to the theory. 3. To master skills of innovative didactical approach in transmitting theoretical and practical knowledge of nutrition.
Výstupy z učení
- Know general terms and concepts of nutrition. - Know and understand the basics of nutrition and healthy nutrition style for an individual and various population groups. - Know different databases for energy and nutrition values of foodstuffs. - Understanding the complexity of the teaching process and the necessity of updating the common teaching practice in nutrition education.
Osnova
  • 1. Nutrition basics Macronutrient and micronutrients Water Food groups Evaluation of food quality and sensory People diets over time Nutrition and health 2. Guidelines for dietary planning Nutrition needs Estimating energy requirements Dietary planning 3. Nutrition education and didactic: definition and need Active didactic methods in nutrition education
Literatura
    povinná literatura
  • Belin, R.J., et al., (2011). Diet quality and the risk of cardiovascular disease: the Women’s Health Initiative (WHI). Am J Clin Nutr, 94(1): p. 49-57.
  • Food Planet Health. (2019). Retrieved 10/10/2019, from https://eatforum.org/content/uploads/2019/07/EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf
  • Akbaraly, T.N., et al., (2011). Alternative healthy eating index and mortality over 18 y of follow-up: results from the Whitehall II cohort. Am J Clin Nutr, 94(1): p. 247-53.
  • Contento, I.R. (2016). Nutrition Education Linking Research, Theory and practice. Jones & Bartlett Learning, Burlington.
  • Bendich, A., Deckelbaum, R. J. (Eds.) (2015). Preventive Nutrition, The Comprehensive Guide for health Professionals, Humana Press, New York.
  • Sobotka, L. (Eds.) (2019). Basic in Clinical Nutrition, Fifth Edition. Prague, Galen.
  • Willett W., Rockström J., Loken B., Springmann M., et al. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet, 393: 447-492.
  • NCD Risk Factor Collaboration, (2016). Trends in adult body-mass index in 200 countries from 1975 to 2014: a pooled analysis of 1698 population-based measurement studies with 19.2 million participants, 387 (10026) Lancet: p. 1377-1396.
  • https://moodlinka.ics.muni.cz/course/view.php?id=2947
Výukové metody
Hours of pedagogic obligations will be carried out in the form of lectures and seminar practice in which students will actively participate.
Metody hodnocení
Discussion
Vyučovací jazyk
Angličtina
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr.
Výuka probíhá blokově.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2020, podzim 2020, jaro 2021, podzim 2021, podzim 2022, jaro 2023, podzim 2023, jaro 2024, podzim 2024, jaro 2025.