ETB_48 Hostinská zařízení v proměnách času

Filozofická fakulta
jaro 2010
Rozsah
2/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
PhDr. Karel Altman, CSc. (přednášející)
Garance
doc. PhDr. Miroslav Válka, Ph.D.
Ústav evropské etnologie – Filozofická fakulta
Kontaktní osoba: Martina Maradová
Rozvrh
Po 8:20–9:55 J31
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu bude student schopen popsat jednotlivé typy hostinských zařízení, jak se v českých zemích rozvíjely od raného středověku až do současnosti. Student bude schopen interpretovat hostinská zařízení v kontextu rurálního i urbánního prostředí.
Osnova
  • Středověká hostinská zařízení
  • Pivovarské pivnice
  • Vinné šenky, víchy
  • Zájezdní hospody, ubytovací hostince, hotely
  • Výletní restaurace
  • Kavárny
Literatura
  • ALTMAN, Karel. Zlatá doba štamgastů pražských hospod. Vyd. 1. Brno: Host, 2003, 230 s. ISBN 8072940929. info
Výukové metody
Přednášky
Metody hodnocení
Písemný test
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, jaro 2006, podzim 2017.