CORE052 Cultural history of beer

Faculty of Arts
Spring 2023
Extent and Intensity
2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
Teacher(s)
Mgr. Libor Zajíc (lecturer)
Guaranteed by
prof. PhDr. Martin Wihoda, Ph.D.
Department of History – Faculty of Arts
Supplier department: Department of History – Faculty of Arts
Timetable
Tue 12:00–13:40 Scala
Prerequisites
The course is open to all Masaryk Universitystudents with a creative approach to knowledge and life.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
The capacity limit for the course is 520 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 274/520, only registered: 1/520, only registered with preference (fields directly associated with the programme): 0/520
Course objectives
The aim of the course is to present beer as a cultural phenomenon that had a significant impact on the formation of social structures. Therefore, beer culture will be presented from the point of view of various fields, especially humanities. The lectures will be thematically profiled and will be based on original scientific research. At the same time, the cycle will reflect the history and present of beer culture in a general context, with an emphasis on the diversity of different cognitive approaches. The course will include a discussion between the lecturers and the audience.
Learning outcomes
The graduate of the course will be able to think in an unconventional way about the values that shaped modern nations. He will be introduced to various research methods and gain an overview of changes in beer culture.
Syllabus (in Czech)
  • 1, Úvodní hodina. Seznámení s tématem, podobou kurzu, základní literaturou a způsobem ukončení.
  • 2, Pivo a jeho místo ve společnosti. Diskuzní hodina. Sládek Aleš Dvořák, majitel pivnic Lukáš Provazník, filozof Radim Brázda, historik Libor Zajíc a biotechnolog Jaromír Fiala.
  • 3, Tematizace piva ve starší literatuře. Přednáška bohemistky. Prof. PhDr. Michaela Soleiman pour Hashemi, CSc., Ústav české literatury, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 4, Jenom holbičku pro mou opičku. Pivo a hospoda v kramářských písních. Přenáška bohemistky. Mgr. Marie Hanzelková, Ph.D., Ústav české literatury, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 5, Pivo v českém filmu: formální analýza. Přednáška filmových vědkyň. Doc. PhDr. Kateřina Svatoňová, Ph.D., Katedra filmových studií, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy a doc. Mgr. Libuše Heczková, Ph.D., Ústav české literatury a komparatistiky, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.
  • 6, Hostinská zařízení očima etnologa. Přednáška etnologa. PhDr. Karel Altman, CSc., Etnologický ústav Akademie věd.
  • 7, Pití piva za hranicemi Evropy? Společná konzumace potravin a nápojů v kulturních a náboženských kontextech Asie. Přednáška religionistky a kulturní antropoložky. Mgr. Jana Valtrová, Ph.D., Ústav religionistiky, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 8, Výzkumné aktivity na Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Přednáška biotechnoložky. RNDr. Dagmar Matoulková, PhD., Výzkumný ústav pivovarský a sladařský.
  • 9, Pivo v kontextu nacionalismu a politického extremismu: vybrané aspekty. Přednáška politologa. Prof. JUDr. PhDr. Miroslav Mareš, Ph.D., Katedra politologie, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.
  • 10, Pivo jako objekt přeshraniční spolupráce na příkladu Česka a Německa. Přednáška politologa. Doc. Mgr. Lukáš Novotný, M.A., Dr. phil., Katedra politologie, Filozofická fakulta Univerzity J. A. Purkyně.
  • 11, Pivo a hospody v českém prostředí optikou sociologického výzkumu. Přednáška sociologa. PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D., Katedra sociologie, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.
  • 12, Pivo ve stravovacím systému českých zemí 1945-1970. Přednáška historika. Doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D., Masarykův ústav a archiv AV ČR.
  • 13, Pivní kultura a rozmanitost v současném světě. Přednáška historika. Mgr. Libor Zajíc, Historický ústav, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
Literature
  • Orosené dějiny. Edited by Martin Veselý. Vydání první. Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, 2019, 398 stran. ISBN 9788075611680. info
  • The geography of beer : regions, environment, and societies. Edited by Mark Patterson - Nancy Hoalst-Pullen. Dordrecht: Springer, 2014, xiii, 212. ISBN 9789400777866. info
  • Drinking cultures : alcohol and identity. Edited by Thomas M. Wilson. New York: Berg, 2005, xv, 281. ISBN 1859738680. URL info
  • ZÍBRT, Čeněk. Z historie piva. Edited by Klára Pilíková. Vyd. v tomto výboru 1. V Praze: Vyšehrad, 2013, 279 s. ISBN 9788074293399. info
  • Beer and brewing in medieval culture and contemporary medievalism. Edited by John A. Geck - Rosemary O’Neill - Noelle Phillips. Cham, Switzerland: Palgrave Macmillan, 2022, xvii, 407. ISBN 9783030946197. info
Teaching methods
Lectures, discussions, independent reading, excursions.
Assessment methods
Credit in the form of an online test. All questions will reflect the topics discussed during the lectures.
Language of instruction
Czech
Further Comments
Study Materials
The course is also listed under the following terms Spring 2024, Spring 2025.
  • Enrolment Statistics (Spring 2023, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/phil/spring2023/CORE052