HROMÁDKOVÁ, Vendula a Miriam NÝVLTOVÁ FIŠÁKOVÁ. Mladobronzová lokalita Jiříkovice (okr. Brno-venkov). In Šestnáct příspěvků k dějinám (Velké) Moravy : sborník k narozeninám Bohuslava F. Klímy. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2011, s. 9-21. ISBN 978-80-210-5575-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mladobronzová lokalita Jiříkovice (okr. Brno-venkov)
Název anglicky Jiříkovice (district of Brno) - an early Bronze Age locality
Autoři HROMÁDKOVÁ, Vendula a Miriam NÝVLTOVÁ FIŠÁKOVÁ.
Vydání 1. vyd. Brno, Šestnáct příspěvků k dějinám (Velké) Moravy : sborník k narozeninám Bohuslava F. Klímy, od s. 9-21, 13 s. 2011.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
ISBN 978-80-210-5575-9
Klíčová slova česky sídelní areál; velatická kultura; klešťovitá brána; domácí zvířata; lovná zvěř
Klíčová slova anglicky settlement; Velatice culture; plier-gate; domestic animals; wild animals
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 7. 1. 2015 13:44.
Anotace
Záchranný výzkum proběhl v roce 1998 a jednalo se především o sídliště s nálezy velatické kultury středodunajských popelnicových polí. Bylo objeveno bezmála 356 objektů, z nichž můžeme jmenovat hlavně rozsáhlý příkop v šířce 3,5–6 m, klešťovitou bránu, nadzemní kůlové stavby a tři izolované pohřby. Ostatní objekty tvořily hospodářské a výrobní objekty. Primárním úkolem bylo však zdokumentovat veškeré artefakty a tím položit základ pro další možné interpretace. Na lokalitě bylo nejhojnějším zvířetem tur domácí, prase domácí, ovce/koza domácí, méně je koně a psa domácího. Z lovné zvěře se zde dochovaly pozůstatky jelena, srnce, prasete divokého a zajíce. Vzhledem k fragmentárnosti a zásahů m na kostech (stopy pořezání na místech svalových úponů ) je pravděpodobné, že se jedná o kuchyňský odpad a nepotřebný materiál.
Anotace anglicky
Archaeological rescue excavation in Jiříkovice took place in 1998 and it concerned settlement area with findings of Velatice Culture of Middle Danubien Urnfield Culture. Primary purposeof the research was to document all artifacts and thereby lay the basis for further interpretation. Almost 356 objects were detected, out of which a huge ditch (3,5–6 m wide), a plier-gate, houses and three isolated burials should be mentioned above all. The other objects consisted of economic and industrial facilities. On the locality, the remains of domestic cattle, domestic pig and domestic sheep/goat werethe most frequent, horse and dog were rarer. Among the remains of wild animals, deer, roe-deer, boar and hares were present. These remains were apparently kitchen waste and unnecessary material.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 04:47