SLEZÁČKOVÁ, Alena. Pozitivní edukace: využití poznatků a metod pozitivní psychologie ve výuce psychologie. Online. In Mareš, Jan. Učíme psychologii / Teaching Psychology 2011. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2012, s. 8-12. ISBN 978-80-210-5975-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pozitivní edukace: využití poznatků a metod pozitivní psychologie ve výuce psychologie
Název anglicky Positive education: Application of findings and methods of positive psychology in teaching of psychology
Autoři SLEZÁČKOVÁ, Alena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Učíme psychologii / Teaching Psychology 2011, od s. 8-12, 5 s. 2012.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00061269
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-5975-7
Klíčová slova česky pozitivní edukace; silné stránky charakteru; výuka pozitivní psychologie
Klíčová slova anglicky positive education; character strengths; teaching positive psychology
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 7. 4. 2013 18:45.
Anotace
Pozitivní psychologie se stala nepřehlédnutelným proudem v současné světové psychologii, přesto se o ní studenti psychologie zatím dozvídají spíše okrajově. Zařazení předmětu pozitivní psychologie do výuky přitom může nabídnout určitou rovnováhu oproti „na problém orientovaným“ disciplínám a harmonicky doplnit kompletní obraz lidské osobnosti a prožívání, v nichž interagují jak pozitivní tak negativní faktory. Z analýzy studentského hodnocení předmětu Pozitivní psychologie, jenže je od r. 2008 vyučován na PÚ FF MU, je patrný nejen rostoucí zájem o bližší seznámení se s kladnými tématy psychologie, ale i větší motivace ke studiu psychologie obecně. Výuku pozitivní psychologie lze pojmout více způsoby. Jedním z nich je výuka pozitivní psychologie jako samostatného předmětu, jež by však neměla být omezena na pouhé předávání informací, ale měla by si klást za cíl také podporu lepšího sebepoznání studentů, posilování kladných aspektů jejich osobnosti a silných stránek charakteru, povzbuzení motivace a kritického myšlení, posílení všímavosti a otevřenosti vůči všem aspektům života. To vše může významně přispět ke zrání a rozvoji osobnosti budoucích psychologů či pedagogů. Jinou možností výuky je začlenění prvků pozitivní psychologie do sylabů ostatních předmětů, tak aby studenti měli možnost seznámit se s různými úhly pohledu na probírané téma a překonat mnohdy převažující „patologický model“ psychologie. Třetí možností je využití poznatků, metod a praktických intervencí tzv. pozitivní edukace, jež nabízí konkrétní nástroje a možnosti aplikace poznatků pozitivní psychologie ve výchovně-vzdělávacím procesu. Jakýkoli vhodný způsob předávání poznatků z oblasti pozitivní psychologie se stane cenným zdrojem obohacení současných učebních plánů studijního oboru psychologie.
Anotace anglicky
Positive Psychology (PP) has become a noticeable stream in contemporary psychology. However, students of psychology still learn about this subject marginally. Including a course of PP in the syllabi could provide useful complete and balanced view on human personality and experience. Positive Psychology has been taught in the Dept. of Psychology at Masaryk University in Brno, Czech Republic, since the spring of 2008. The results of analysis of student evaluation of the course show not only growing interest in learning about PP topics, but also greater motivation to study psychology in general. Positive psychology course can be realised in several ways. One of them is teaching PP as an optional subject, providing students not only with pieces of information, but also bolstering their self-knowledge and well-being, identifying their character strengths, enhancing their motivation, critical thinking, mindfulness and open-mindedness. Another option is to incorporate findings of positive psychology into the syllabi of other subjects to offer students different points of view on the actual topics, and overcome the prevailing „pathological model“ of psychology. The third option is to use findings, methods and practical interventions of positive education, offering specific tools and applications of positive psychology in education and teaching-learning process. Any suitable method of transmission of PP findings and methods can become a valuable source of enrichment of the current curriculum of psychology.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 01:25