PŘÍHODOVÁ, Barbora a Šárka HAVLÍČKOVÁ KYSOVÁ. Dokumentace k teorii scénografie Miroslava Kouřila. In Strukturalistický poločas. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dokumentace k teorii scénografie Miroslava Kouřila
Název česky Dokumentace k teoretické scénografii/teorii scénografie Miroslava Kouřila
Název anglicky Documentation on theory of scenography by Miroslav Kouřil
Autoři PŘÍHODOVÁ, Barbora (203 Česká republika, garant, domácí) a Šárka HAVLÍČKOVÁ KYSOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Strukturalistický poločas, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00057750
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky český divadelní strukturalismus; sémiotika; terie scénografie; Miroslav Kouřil
Klíčová slova anglicky Czech structuralism; semiotics; theory of scenography; Miroslav Kouřil
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 4. 4. 2013 10:05.
Anotace
V rámci grantového projektu Český divadelní strukturalismus: souvislosti a potenciál se část výzkumného týmu zaměřila na bádání v oblasti teorie scénografie. Jednu z velkých výzev představuje dílo scénografa a teoretika scénografie Miroslava Kouřila (1911 – 1984). Mezi dílčí cíle výzkumného projektu tak byl zahrnut záměr zhodnotit přínos jeho teoretického díla k českému strukturalistickému myšlení o divadle. Zpráva informuje o stavu výzkumu a zveřejňuje první výsledky výzkumu v Památníku národního písemnictví v Praze, v němž je pozůstalost Miroslava Kouřila uložena.zaměřila na bádání v oblasti teorie scénografie. Jednu z velkých výzev představuje dílo scénografa a teoretika scénografie Miroslava Kouřila (1911 – 1984). Mezi dílčí cíle výzkumného projektu tak byl zahrnut záměr zhodnotit přínos jeho teoretického díla k českému strukturalistickému myšlení o divadle. Zpráva informuje o stavu výzkumu a zveřejňuje první výsledky výzkumu v Památníku národního písemnictví v Praze, v němž je pozůstalost Miroslava Kouřila uložena.
Anotace anglicky
Under the grant project Czech Structuralist Thought on Theatre: context and potency, a part of the research team focuses on theory of scenography. One of the great challenges is the work of scenographer and theorist of scenography Miroslav Kouřil (1911 – 1984). Reconsideration of his theoretical work and his contribution to the Czech structuralist thought on theatre has thus become one of the aims of the grant project. The report informs about the stage of the research and publishes first results of researching in the Muzeum of Czech Literature in Prague where Miroslav Kouřil's estate is stored.
Návaznosti
GAP409/11/1082, projekt VaVNázev: Český divadelní strukturalismus: souvislosti a potenciál
Investor: Grantová agentura ČR, Český divadelní strukturalismus: souvislosti a potenciál
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 12:22