POSPÍŠIL, Ivo. Několik jakoby méně obvyklých poloh humoru v literatuře. In Waldnerová, Jana. Poetika humoru : vedecký zborník. Vyd. 1. Nitra: Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, fakulta stredoeurópskych štúdií, katedra areálových kultúr, 2012, s. 174-186. ISBN 978-80-558-0026-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Několik jakoby méně obvyklých poloh humoru v literatuře
Název anglicky Some as if less usual positions of humour in literature
Autoři POSPÍŠIL, Ivo (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Vyd. 1. Nitra, Poetika humoru : vedecký zborník, od s. 174-186, 13 s. 2012.
Nakladatel Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, fakulta stredoeurópskych štúdií, katedra areálových kultúr
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00061574
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-558-0026-4
Klíčová slova česky méně obvyklé polohy humoru; širší koncepce humoru; humor jenž vede k melancholii a tragickým pocitům
Klíčová slova anglicky less usual positions of humour; a wider conception of humour; humour leading to melancholy and tragic feelings
Štítky RIV - zkontrolováno, rivok
Změnil Změnil: Martin Svora, učo 9684. Změněno: 29. 3. 2013 14:43.
Anotace
Autor přítomného článku se zabývá míně obvyklými polohami a funkcemi humoru v literatuře na příkladu světové literatury, ale hlavně moderní české prózy. Zdůrazňuje důležitost původní, širší koncepce humoru, jenž pramení ve filozofii a hlubokých vrstvách lidské individuality, kde humor znamená jistou reakci na iracionální jádro vztahů mezi člověkem a vesmírem. To jsou typy humoru vzhledem ke klasifikačním kritériím, některé z nich s příchutí melancholie a pocity zoufalství. Humor často vede do slepé uličky a demonstruje tak existenciální situaci člověka jako tragickou a nepochopitelnou.
Anotace anglicky
The author of the present article deals with the less usual positions and functions of humour in literature on the example of world literature, but mainly of modern Czech prose. He accentuates the importance of the original, a wider conception of humour going back to philosophy and deep layers of human individuality where humour means a certain reaction upon the irrational kernel of the relations between man and the space. There are several types of humour according to the criteria of classification, some of them with a flavour of melancholy and the feelings of despair. Humour often leads to the impasse demonstrating the existential situation of man as tragic and incomprehensible.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 08:47